Från Hälsingland till Hollywood

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Mamma Ulla: ”Victoria har kämpat oerhört hårt”

1 av 4 | Foto: Stefan Sjödin
Ulla Silvstedt berättar om dottern Victorias uppväxt i Bollnäs.

Paparazzifotograferna följer varje steg hon tar.

Ändå är det svårt att veta vem supermodellen Victoria Silvstedt egentligen är.

Söndag letar efter kvinnan bakom glamouren - och hittar en omtänksam djurvän som har koll på aktieportföljen.

Fotografen Charles Bertonazzi trodde inte sina ögon. I kön till matkassan på en stormarknad i amerikanska Miami såg han en sådan modellpotential i den 15-åriga flickan att han genast gick fram till hennes mamma som stod bredvid.

- Är det här din dotter? Hon kommer att hamna på tidningsomslag, sa Bertonazzi entusiastiskt.

Efter övertalning och en hastig koll mot polisens straffregister gick Ulla Silvstedt med på att låta italienaren fotografera dottern Victoria. Efter att negativen blivit framkallade var både fotografen och agenturen så begeistrade att de bad 15-åringen stanna kvar.

- Jag måste erkänna att jag blev lite förvånad över att min dotter, en sporttjej som åkte slalom och mest var med sin häst i stallet, var så bra på att posera framför kameran. Men det finns ju en prinsessa i alla flickor, säger Ulla Silvstedt.

Någon omedelbar fortsättning på USA-äventyret blev det inte. Plikterna kallade - i form av samhällsvetenskapliga linjen på gymnasiet.

Familjen Silvstedt tog flyget hem till Bollnäs och livet återgick till det normala. Tillbaka till skolan, egna hästen Lassie Bahn och slalomträningen. Victoria Silvstedt var en stor skidtalang och kom fyra på alpina ungdoms-SM i storslalom 1989. Vann gjorde en viss Pernilla Wiberg.

Vill ta hand om alla

Men mest tid tillbringade Victoria Silvstedt tillsammans med djur.

- Hon har alltid varit sådan att hon velat ta hand om alla och tog med sig alla herrelösa katter hem så att det såg ut som ett zoo här, minns Ulla Silvstedt.

Men provfotograferingen i Miami hade gett mersmak. När Victoria Silvstedt var 17 år gammal anmälde hon sig till skönhetstävlingen Hawaiian Tropic i Gävle. Hon vann deltävlingen och slutade på en andraplats i riksfinalen i Visby, vilket resulterade i att hon började jobba med modellagenturen Mikas i Stockholm.

Tvåa i Fröken Sverige

Året därpå anmäldes hon till Fröken Sverige, där hon kom på en andraplats. Ettan Johanna Lind fick åka till Miss Universum-galan medan Victoria Silvstedt skickades till Miss World-tävlingen där hon hamnade bland de tio bästa och knöt viktiga kontakter inför framtiden.

Men det fanns tonårstjejer i Bollnäs som inte var lika förtjusta i Victoria Silvstedts framgångar. Missunnsamheten slog till med full kraft.

- Jag tror inte att de andra tjejerna förstod hur hårt hon kämpade. De blev avundsjuka och det kunde ibland göra Victoria lite ledsen, säger Ulla Silvstedt.

Måste ta studenten

Under gymnasietiden fick dottern många erbjudanden om modelluppdrag. Hon hade kunnat hoppa av skolan, men hennes mamma uppmanade henne att ta studenten.

Därefter åkte Victoria Silvstedt, i likhet med många andra modelltjejer i början av karriären, till Paris. Där fick hon det tufft. Hon kunde springa på tio möten om dagen. Det var långt ifrån något glamouröst liv.

Men hårdsatsningen i Frankrike gav resultat. Så här 15 år efter händelsen på köpcentret i Miami kan det konstateras att fotograf Bertonazzi hade rätt i sin förutsägelse att 15-åringen i framtiden skulle vara på tidningsomslag.

I dag har Victoria Silvstedt prytt magasinsomslag, filmaffischer och annonser världen över.

- Det finns andra svenska modeller som är större när det gäller mode. Men Victoria är inte en traditionell fotomodell utan mer en modellkändis. Och som det är hon väldigt stor internationellt, säger Mika Kjellberg, agent på modellagenturen Mikas.

Ett svårslaget rekord på hemmaplan är att Victoria Silvstedt varit på Cafés omslag nio gånger. Det kommer ingen annan känd kvinna ens i närheten av. Chefredaktör Jens Stenberg betraktar henne som "2000-talets Anita Ekberg", något som tilltalar hans läsare:

- Victoria har drag av den gamla klassiska 50-talspinuppan - kurvig med långt, blont hår - men hon är en överdriven, nästan karikatyrisk extremvariant av den. Hon syns och väcker uppmärksamhet och säljer därför också tidningar, förklarar han.

Fotografen Antoine Verglas i New York - en av världens mest respekterade fotografer när det gäller att ta lättklädda bilder på kända kvinnor - har arbetat med Victoria Silvstedt sedan början av hennes karriär:

- Att jobba med Victoria är alltid väldigt roligt. Hon gillar att showa. Många modeller skäms över sin kropp, men hon är väldigt bekväm i sin sexualitet, säger han.

Väckte uppmärksamhet

Kanske var det just detta som gjorde att Victoria Silvstedt ställde upp på bilder för Playboy - och 1997 utsågs till "Playmate of the year". På hemmaplan väckte det stor uppmärksamhet att en svensk tjej som förstorat bröst och läppar medverkade i den kända herrtidningen. Och det är en stämpel som klistrar sig fast än i dag. Ett oräkneligt antal skandalartiklar har förstärkt bilden. Det har varit rubriker om Victoria utan trosor i en limousine, Victoria visar rumpan för fotografer under filmfestivalen i Cannes och Victoria på en lyxbåt tillsammans med en man som sägs vara hennes italienske älskare.

Anspelar på sex

Den som inte känner henne kan få uppfattningen att det handlar om en person som bara spelar på sex. Och som inte har mer att komma med än så.

Olinda Borggren och Linda Rosing må ursäkta - men på svenska "Scandal beauty"-toppen är Victoria Silvstedt sedan länge ohotad etta.

- Det där kan jag bli lite ledsen över. I Sverige är Victoria alltid en före detta Playboymodell medan hon internationellt betraktas som en supermodell, säger Ulla Silvstedt.

Att ha en så känd dotter har både för- och nackdelar. På minussidan finns det faktum att en lunch i Franska matsalen på Grand Hotel i Stockholm får engelska

fotografer att klättra på blomkrukorna utanför fönstret. Eller att en kändistidning ringer och frågar vem dotterns nya kille är när det i själva verket rör sig om 17-årige lillebror Daniel. Eller insinuanta

artiklar om att det är slut med maken Chris Wragge och att det nu är prins Albert av Monaco eller rockstjärnan Kid Rock som gäller.

På plussidan finns att gamla idolen Roger Moore kan ringa på mobilen mitt under matlagningen, eftersom han spelar in en film tillsammans med dottern som övertalat honom att slå en signal till mamma. Eller att med kort varsel få flyga till Rom för att fungera som dotterns massör under en filminspelning. Eller att uppsminkade tolvåriga tjejer med fotomodellambitioner ringer på dörren hemma i Bollnäs och undrar om Victoria är hemma.

Och att bara gå omkring på Manhattan i New York tillsammans med dottern kan vara en upplevelse:

- En gång kom det fram en affärsman, i kostym och med portfölj i handen, som ställde sig och tittade på Victoria och sa: "Jag tror att gudinnan Venus har stigit ner på jorden." Hon väcker verkligen uppseende, säger Ulla Silvstedt.

En bra skådespelerska

Att vara lång, blond 30-årig

supermodell från Sverige medför också vissa förväntningar - eller fördomar.

Det märks inte minst om man synar de filmroller som Victoria Silvstedt har fått de senaste åren. Tre gånger har hon spelat "Inga" och en gång "Ingrid".

- Om Victoria i sitt jobb förväntas vara en flamsig blondin så är hon det, både framför filmkameran och utanför. Det är en roll som hon spelar när det behövs. Hon är en väldigt bra skådespelerska, säger Ulla Silvstedt.

I andra sammanhang kan dottern visa en helt annan sida:

- Victoria är väldigt intresserad av aktier. Jag har varit med på bankmöten där hon diskuterat sina placeringar och hon har stenkoll på sådant där, säger Ulla Silvstedt.

Svår att få grepp om

Vilken sida Victoria Silvstedt visade upp för fem år sedan i TV3:s program "24 timmar" - där hon stängdes in i ett dygn tillsammans med Paolo Roberto - är oklart. I alla fall för honom:

- Det var väldigt svårt att få grepp om henne. Hon pratade mest om att Amerika är bra. Jag fick uppfattningen att hon egentligen inte är som hon framstod i programmet. Det var lite som att träffa en person som inte finns på riktigt, säger Paolo Roberto.

Stod på kö

Andra har varit mer imponerade. Som den amerikanske tv-reportern Chris Wragge. Han var en av många journalister som stod på kö för att intervjua Victoria Silvstedt efter att hon hade blivit "Playmate of the year".

Mötet utvecklades på ett oväntat sätt.

- Det var kul, för vi åkte runt i en bil och fånade oss och han vände sig mot kameran och skrek något i stil med: "Jag tror att jag håller på att blir förälskad." Några veckor senare var vi ihop, har Victoria Silvstedt berättat i Café om mannen som sedan fem år tillbaka är hennes make.

Fraserna "tänker mer på andra än sig själv", "båda fötterna på jorden" och "fortfarande sig lik" återkommer hela tiden när de närmaste uttalar sig om supermodellen.

- Victoria är en ödmjuk och cool tjej som inte vill någon illa. Därför kan jag bli arg på alla skandalartiklar som skrivits om henne. Om media lyfte fram hennes goda egenskaper - att hon tränar regelbundet, äter sunt och dricker sparsamt - skulle hon kunna vara en förebild för unga tjejer, säger barndomsvännen Linda Dagh.

Storasyster Veronica Silvstedt, som också jobbar som fotomodell, tycker att lillasystern är sig lik. I synnerhet när det gäller tävlingsinstinkten:

- Victoria har alltid varit målmedveten och kämpat hårt för att komma dit där hon är i dag. Samtidigt är hon mån om sin familj och sina gamla vänner. När vi pratar i telefon har hon alltid massor av frågor om mig trots att hon själv håller på med hundra saker som är intressantare, säger Veronica Silvstedt.

Dessutom är det lätt att missa att lillasyster Silvstedt har humor.

Inte bara när hon pratar om att hon i framtiden vill satsa mer på film eftersom modellandet ofta känns "rätt hjärndött" eller att singeln "Hello hey" ska hårdlanseras i Tyskland för att "de är så lättlurade där" - utan också när hon vill slippa böter.

För några år sedan stoppades Victoria Silvstedt i USA av en polis när hon körde 128 miles per hour (ungefär 200 kilometer i timmen) med sin Porsche. I Café har hon berättat vad som hände:

- Egentligen skulle jag förstås ha förlorat körkortet, men jag klarade mig genom att spela dum svensk blondin. Jag lade på en riktigt bred svensk accent och sa att jag trodde att det var kilometer i timmen som gällde här också, och att 110 var standard hemma. Han köpte det, otroligt nog.

Men polisen fick en liten present också:

- Sedan hjälpte det nog att jag gav honom ett signerat exemplar av Playboynumret där jag var på omslaget.

Andreas Utterström

Publicerad: