"Varför låtsas ni att maten är nyttig?"

RELATIONER

Belinda Olsson möter dem som har inflytande över våra liv

I dag mötter Belinda Raymond Mankowitz, kommunikationschef på företaget som har 12000 medarbetare och 230 restauranger runt om i landet - McDonalds.

Foto: Raymond har jobbat sig upp inom McDonalds, från "golvet" till ledningen. Han har dessutom svart bälte i judo och har tävlat på elitnivå.

Medan politikerna tjafsar om hur man ska lösa ungdomsarbetslösheten så ger ni de unga jobb?

— Ja, vi är Sveriges största ungdomsarbetsgivare. Vi skapar också möjlighet för folk som har svårt annars att komma in på arbetsmarknaden, som till exempel har invandrarbakgrund.

Ni går mot strömmen med andra ord. Vad har ni fattat som så många andra inte har?

— Vi tittar inte på efternamnet på den som söker hit utan på personen bakom.

Vi kan ta en sportmetafor, det viktiga är att ha rätt "lag". Få vill spela i ett fotbollslag med bara 11 backar eller målvakter, det blir inget bra lag. Våra gäster speglar samhället och vi behöver personal med många olika bakgrunder, som kan olika språk eller som förstår kundernas behov. Vi tror på mångfald.

Smart.

—Vi har couscoussallad på menyn nu som ett resultat av att vår personal förstår kundernas behov och på vår restaurang i Rosengård var det en i restaurangledningen som tyckte att vi borde utveckla fiskmenyn i samband med Ramadan. Vi gjorde det och har aldrig sålt så mycket fisk som då.

Efter den amerikanska dokumentären "Super size me" (om att äta alla sina mål under en månads tid på McDonalds) drogs ni in i debatten om fetma. Har du sett filmen?

— Ja, det är en skrämmande film. Om en person som stoppar i sig mer än dubbelt av det rekommenderade energiintaget per dag och slutar röra på sig. Och äter ensidigt. Jag är förvånad över att man kan vara förvånad över att man går upp i vikt då.

Men varför kan ni inte bara sluta låtsas att maten här är så jäkla nyttig hela tiden?

— Vi låtsas ingenting! Vi har i dag en bred och bra meny med nyckelhålsmärkta mål och vi har lagt till frukt och grönsaker.

Men de flesta av oss går väl på McDonalds för hamburgaren och pommes frittens skull?

— Men du kan äta all mat här, men inte alltid.

Hur ofta då?

— Man kan inte säga så. Det beror på hur mycket du rör på dig, vad du väger, vad du ätit tidgare under dagen, om du är man eller kvinna.

Hur ofta äter du här?

— Nästan varje dag. Oftast luncher.

Dina barn?

— Ganska ofta.

Varje dag?

— Nej, men på helgerna.

Får du käka gratis?

— Nej, jag betalar alltid för mig.

Hur skulle du ställa dig till att McDonalds producerade skolmat?

— Vi har inte ställts inför den frågan så det är omöjligt att svara på.

Men vad anser du, ska kommersiella krafter kunna komma in i skolan och producera skolmaten?

— Eh ... jaa, vi får ta ställning till det den dagen någon frågar, om det är rätt för oss och ja, det skulle kanske kunna fungera.

Jamie Oliver sa i en intervju i Svenska Dagbladet att han inte kan tänka sig att gå på McDonalds och Mat-Tina sa i en intervju med mig att hon absolut inte kunde tänka sig att vara affischnamn för McDonalds. Är det jobbigt att ha så dåligt rykte?

— Men det finns lika många som säkert skulle kunna tänka sig det ... just nu har vi ett samarbete med Stefan Holm.

Vem är ditt drömaffischnamn?

— Jaa, det finns ju många.

Jag tänkte Carola. Hon kunde göra pr för en ny hamburgare. McJesus.

— Hahahahahahaha, det var roligt" hahaha.

Glöm inte att ge mig procent sedan bara.

Fakta om Raymond Mankowitz

Läs fler "Belinda tafsar på makten":

Belinda Olsson