Förskolan som har sockersanerat

RELATIONER

Här sörjer ingen tårtorna

Ingen hallonsylt till pannkakorna.

Inga kalas med saft och glass.

På förskolan WilmerAlda i Stockholm har man dragit ner sockerintaget till ett minimum.

Foto: På förskolan WilmerAlda har man dragit ner sockret till ett minimum.

Sedan två år har förskolan WilmerAlda successivt minskat på allt socker.

– Ingen sörjer tårtorna och glassen, säger förskolechefen Annika Bäck.

Sockersaneringen är ett led i hälsotänkandet på förskolan. Man använder till stor del KRAV-märkta livsmedel och har bytt ut onyttiga fetter mot exempelvis oliv- och linfröolja. Pannkakor med hallonsylt har bytts ut mot pannkakor som serveras med en ostskiva eller med lättsötad lingonsylt. Till mellanmål serverar man nybakat bröd med pålägg och mjölk och de äldre barnen får ibland vara med och baka brödet.

Frossar i frukt

– När ett barn fyller år har vi inte födelsedagskalas med glass och tårta längre. Barnet får känna sig utvalt på andra sätt. Exempelvis dukar vi med ett fint glas, en fin tablett och kanske en krans istället, säger Annika Bäck.

Frukt frossar man gärna i på WilmerAlda.

– Det höjer blodsockret på ett bra och långvarigt sätt. Behovet av sött minskar undan för undan när man vänjer sig av med onödigt socker. Själv äter jag knappt smågodis längre, berättar Annika Bäck.

Tårta ibland

Varken barn eller föräldrar har protesterat mot sockersaneringen.

– Ingen har frågat efter glass eller sylt till maten. Men det är viktigt att hitta en rimlig nivå, det är svårt och tråkigt att utesluta allt socker. Visst får barnen baka sockerkaka ibland och en gång om året firar vi förskolans födelsedag och då får barnen femvåningstårta.

Smyg in nya vanor

Annika Bäcks förslag till förskolor som vill socker­sanera sin verksamhet:

Vivvi Toikkanen

ARTIKELN HANDLAR OM