”Jag tänder inte på min gravida tjej”

RELATIONER

Läs senaste chattet med Linn Heed

lisa säger: Jag är hemma med vår dotter som är 9 månader. Min man jobbar dock mer än nånsin, trots att jag känner att jag behöver honom här hemma - men han menar att vi behöver pengarna. Tanken att han har en affär har slagit mig men det är inget jag "undersökt". Just nu känns allt så låst. Hur kommer vi vidare?

Linn Heed säger: Era vardagliga liv och dagliga innehåll skiljer sig väldigt mycket från varandra just nu. Dels blir det viktigt att ni bjuder in varandra i de skilda "verkligheter" som ni möter. Du är hemma och är mamma på heltid. Ditt behov av vuxenkontakt och mer intellektuell stimulans är säkerligen stort. Din man tar sitt arbete som "utrikesminister" på fullaste allvar och sköter alla transaktioner mellan hem och omvärld. Ni har två alldeles särskilt viktiga uppgifter, var och en och det är viktigt att ni försöker förstå innebörden av dessa. Ekonomi spelar ofta en stor roll i sådana här diskussioner, men jag tycker ändå att du måste försöka förklara för din man att både du och er gemensamma dotter behöver se "mera" av honom hemma. Hur ni faktiskt löser detta har jag inga enkla svar på, men kanske kan han ta ut någon föräldradag med lite regelbundenhet? Har du starka misstankar om otrohet, så försök berätta för honom om dina fantasier. Att lida i det tysta skapar ofta större distans och fantasierna får fritt spelutrymme. Lycka till!

anonym säger: Otrohet, det är vi för trötta för. Vårt sexliv innan barnen (3,5 och 5) var förnöjsamma 2-3ggr/mån. Men efter barnen har det blivit 1-2 ggr/år! När barnen somnat vid 21-tiden har man ingen annan ork än att plocka ihop värsta kaoset och sen somna. Vi har väntat på att orken skall komma tillbaka i 5 år. Prövat ensamma weekends, sover bara i kapp. Har barnen sovande i egna rum. Hur hittar man tillbaka?

Linn Heed säger: Ni behöver verkligen bryta denna cirkel! Den gynnar varken er som man och kvinna eller era barn. De är i stort behov av två föräldrar som håller kärleken vid liv, eftersom det skapar harmoni och balans för hela familjesystemet!!! Mitt förslag är att ni försöker lämna bort barnen en långhelg så snart det går. Res bort! Byt miljö! Det behöver inte bli så kostsamt. Det viktiga är att ni markerar både för er själva och för varandra att det är NU det gäller. Använd helgen till att både VARA och GÖRA, det vill säga umgås med varandra och se till att komma igång med sexlivet. Ja, jag vet det låter ju så himla enkelt och klämkäckt, så lätt för mig att skriva det så här och såååå svårt för er att verkställa, men jag tror att ni måste sätta ned fötterna och bestämma er för hur ni vill leva ert liv och ha ert samliv framöver!!! Se över era prioriteringar vad gäller just hem, fixa och trixa... det vill säga tvätt och dylikt kanske får stå tillbaka för en skön stund tillsammans. Varken ni eller era barn kommer att fara så illa av det, snarare tvärtom. Önskar er all lycka till!

lars säger: Hej! Detta känns så tabu, men jag tycker inte att min gravida tjej är sexig! Jag har jättesvårt att tända på henne, hon är i sjunde månaden. Självklart älskar jag henne men sex just nu - nej tack. Är det onormalt? Jag skäms faktiskt, hon bär ju på mitt barn!

Linn Heed säger: Nej du brottas med känslor som inte är ovanliga, därav är de inte mindre svåra att hantera. En del män blir väldigt oroliga när deras kvinna är gravid och de är rentav rädda för att skada fostret vid samlag. Det behöver man som regel inte vara, utan älska som vanligt. Den del som du tar upp handlar om lust och upphetsning och det bästa är om du kan ta upp det med din tjej. Förklara att du får svårt att integrera de olika delarna och att hon som gravid, befruktad, vacker och moderlig är något som du beundrar och värnar om, och att det tenderar att ta överhanden. Du håller på att förbereda dig själv som blivande pappa och din kvinna bär ju faktiskt på ert gemensamma barn i magen. Hur ser hennes sexlust ut? Kanske är det okej att sexlivet tar sig lite andra uttryck och former under graviditeten? Ni kanske inte måste vara supersexuella tillsammans, utan kel och närhet kanske räcker långt för er båda?

anonym säger: hej min fru vill ha sex med mej men är i 4 månaden kan man ha de ändå?

Linn Heed säger: Ja det finns inga hinder för att ha samlag under en normal graviditet. Med normal menar jag att din fru mår bra och inte har kraftiga sammandragningar redan, blödningar eller har haft flera påföljande missfall tidigare. Kom ihåg att allt som gör ont ska avbrytas. Älska varsamt och innerligt och fortsätt njut av varandra.

anton säger: Min sambo och jag har inte riktigt fått igång sexlivet sen vår son föddes för sju månader sen. Nu har jag börjat sexchatta en hel del på nätet. Tycker du att jag är otrogen?

Linn Heed säger: Vad tycker du själv? Varken jag eller någon annan kan avgöra om du är otrogen när du sexchattar. Svaret måste du söka inom dig själv och i din relation. Vad är otrohet för dig? Har ni pratat om vad otrohet innebär för er som par och vilka eventuella konsekvenser som det kan få? Försök att svara så ärligt som möjligt på frågan, annars lurar du bara dig själv och i längden givetvis din sambo.

Johan säger: Hej Linn, jag jobbar rätt mycket och min sambo är barnledig och hemma för det mesta. Jag har märkt att sista tiden så har hon betett sig konstigt både i viljan att ha sex och att hon säger att hon varit på stan fast hon vill inte säga med vilken eller vad hon gjort där, känns som hon gör nåt som jag inte ska få reda på, eller kan detta vara normalt?

Linn Heed säger: Viljan att ha sex? Innebär det att hon vill ha mer sex än förut eller att hon undviker sex tillsammans med dig? Den andra delen av att du upplever att hon undanhåller saker är viktig att ta upp och framför allt försöka formulera, vad den i förlängningen gör med er tillit till varandra. Tillit, förtroende och trygghet är viktiga byggstenar i en sund relation. Undersök och var lite nyfiken varför hon vill vara så hemlig? Kanske har hon bara ett stort behov av att få ha något "eget" som vuxen individ. Med "eget" menar jag naturligtvis inte en sexuell relation vid sidan av, utan det kan vara att få egen tid på egen hand och med egna vänner/väninnor. Var nyfiken, fråga och försök att inte dra för stora växlar på din känsla, dock är den viktig att ta fasta på.

gehtto säger: Hej, jag misstänker att en bra väns fru giller mig, hon ringer till mig när min fru är ute och jobbar, där hon vill prata långa telefon samtal. när hon riger så pratar hon ibland om sex på ett indirekt sätt. jag vill fråga dig vad är det som utmärker att en gift kvinna kan gilla en gift man. Jag vill bara säga att jag är vän med hennes man och hon har vän med min frun? är det jag som tänker på fel eller kan detta hända?

Linn Heed säger: Såklart att det kan hända, att gifta kvinnor intresserar sig för gifta och upptagna män och det omvända! Det finns ingen direkt checklista som du kan kryssa för, men lita till din intuition och känsla av att hon intresserar sig för dig på ett sätt som gör att du får sådana här fantasier. Våga ta upp det med henne? Ju rakare du vågar vara, desto bättre. Vad vill du själv skall hända? Ni är ju faktiskt två om det som blir resultatet!

momo säger: Min man har bedragit mig under graviditeten! Jag tappade helt sexlusten och det fixade tydligen inte han. Min reflex är att kasta ut honom men å andra sidan - vi ska ha ett barn tillsammans. Tror du det går att komma vidare? Jag har älskat honom väldigt mycket.

Linn Heed säger: Ja jag tror att det går att komma vidare. Finns kärleken, kraften och viljan där hos ER BÅDA TVÅ så är det naturligtvis möjligt, men det kommer kräva någonting av er båda två. Familjerådgivningen kan vara ett bra forum, likaså brukar det finnas familjeterapeuter kopplade till MVC. Dels handlar det om det stora svek som finns mellan er och som orsakar sorg, ilska, vrede, besvikelse och tusentals frågor. Detta måste ni ta er igenom först. Därefter kommer arbetet att handla om att kunna gå vidare, trots det som har hänt och hitta nya konstruktiva vägar att förbereda er på att välkomna och ta emot ett litet nyfött barn. Jag tror att ni behöver professionell hjälp för att reda i alla dessa svåra och stora känslor. Lycka till!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för idag. Linn chattar igen nästa onsdag - välkomna tillbaka då!

Linn Heed säger: TACK för era inlägg i chattdiskussionen. Jag chattar igen nästa vecka och hoppas att vi hörs då! Kram!