Se till att din lön hänger med – även som mammaledig

RELATIONER

Karriärcoachens bästa argument

1 av 2 | Foto: Fråga om ett enskilt löne- eller utvecklingssamtal även om du är föräldraledig – det brukar löna sig.

Som föräldraledig riskerar du att missa tre löneförhandlingar. Även den som tar tjänstledigt eller friår riskerar att halka efter i löneligan.

- Våga förhandla även under ledigheten. Du ska inte stå still i lön för att du är borta ett tag, säger Nina Jansdotter, personlig coach.

Som gravid får du ofta minimalt lönepåslag, eftersom ”du kommer att vara borta det närmaste året”. Under mammaledigheten ökar inte lönen för att ”du inte är på jobbet”. Tillbaka på arbetet tror du att du äntligen ska kunna komma ikapp kollegornas löneförsprång. Men du får återigen lägsta möjliga löneförhöjningen med hänvisning till att du just varit hemma med barn.

Känner du igen dig? Du är inte ensam. Många kvinnor halkar efter och missar upp till tre löneökningar, trots att de egentligen bara har varit hemma under något år. Detsamma gäller ofta för dom som tar ut friår eller tjänstledighet.

Begär enskilt samtal

Lösningen är enkel: våga löneförhandla, trots att du inte är på jobbet.

– Många drar sig för att ställa krav på arbetsgivaren under eller inför en bortavaro, men du ska inte stå still i lön för att du vidareutbildar dig eller är hemma med barn, säger Nina Jansdotter, karriärcoach.

Är du fast anställd har du rätt att få den generella löneökningen som fastslås i det centrala löneavtalet. Men du kan även be om ett enskilt lönesamtal, vilket brukar löna sig. Enligt en studie som Saco har gjort var månadslönen i genomsnitt två procent högre hos de kvinnor som hade lönesamtal med sin chef.

– Försök få upp lönen redan innan du går på ledighet. Berätta vad du har presterat tidigare och vad du tänker tillföra efter din frånvaro. Understryk att du inte vill hamna ute i periferin bara för att du är borta från jobbet ett tag. Det ger en positiv signal till chefen att du är framåt och vill vara en del av din arbetsplats även i framtiden.

Håll kontakten

Många rekommenderar att de som är föräldralediga, tjänstlediga eller tar friår ska hålla sig framme och behålla kontakten med arbetsplatsen. Nina Jansdotter tycker att det måste vara upp till var och en.

– Visst är det karriärmässigt smart att gå på julfesten, sitta med på något möte eller ha mejlkontakt med kollegor. Det visar att du inte är helt avstängd från allt som händer på jobbet. Samtidigt tycker jag att man ska ha rätt att ta en timeout. Det är ju poängen med exempelvis friåret.

Vanligtvis brukar ett lönesamtal gå ut på att du presenterar vad du gjort på sistone och ger argument för varför du förtjänar en högre lön. Självklart blir det svårare att hitta argument när man begär lönesamtal under själva frånvaron eller direkt efter.

– Det är en utmaning. Du får hitta en smart kombination av att sälja in framtid – vad du kommer att tillföra arbetsplatsen – och vad du tidigare har åstadkommit. Tyvärr brukar inte enbart argument som ”jag är bättre på koordination, eftersom jag är hemma med tvillingar i ettårsåldern” gå hem. Allt handlar om nytta och produktivitet. Det är bra om du också lägger till att du under tiden hemma med tvillingarna hunnit fundera över framtiden och blivit ännu mer sugen på projektledartjänsten.

En kompromiss är målet

Tala väl för din sak, men bli ingen förbittrad rättshaverist om du inte får igenom dina krav. Ni ska nå kompromiss, och du har ingen framtida av att ha bråkat med personalchefen under tjänst- eller föräldraledigheten.

– Däremot skulle jag personligen undvika att arbeta i branscher och företag där en människa bara räknas när han eller hon är där. Många chefer gör en stor miss när de är snåla mot den som har ett års timeout för barn, studier eller resor. Några hundralappar extra i månaden är inte mycket pengar om man vill behålla en duktig och engagerad medarbetare.

Dina bästa argument

Terri Herrera Eriksson ([email protected])