De väjer inte för det mörka

RELATIONER

Möt författarna bakom samlingen ”Drama Queens”

Foto: ”Drama Queens” innehåller kortromaner av (övre raden) Maria Ernestam, Anna Jansson, Moa Herngren och (undre raden) Lina Forss, Inger Frimansson.

Vardagen – grå, trist och intetsägande?

Nej, den kan vara hur skruvad och dramatisk som helst.

Det tycker de fem författarna i samlingen ”Drama Queens”.

Detta är min första intervju i sängen. Dessutom med flera personer. För att få ihop författarna samtidigt krävdes nämligen att vi tryckte ihop oss i ett litet hotellrum under bokmässan i Göteborg.

Så blir det också lite annorlunda stämning. Ärligt. Pratigt. Tvära kast mellan allvar och gapskratt.

Här sitter fem kvinnor som gjort sig kända för att kunna skriva om vanligt liv på ett spännande sätt: Anna Jansson, Maria Ernestam, Inger Frimansson, Moa Herngren och Lina Forss.

Det är ju i vardagen som dramatiken ligger, menar de, även om det inte alltid märks för omgivningen.

– Den som är mitt inne i något stort, som att separera eller bli arbetslös, kan känna det som att stå inför en avgrund. Innerst inne är en människa alltid ensam, säger Inger Frimansson.

– Vi vill skildra det där som ligger under ytan och puttrar, de där känslorna som inte får komma fram, säger Moa Herngren.

Lina Forss poängterar att de tar fram de verkligt fula, mörka och hemska tankarna också. Sådana som vi alla har, men inte pratar högt om.

Var sin kortroman

De har skrivit en kortroman var och samlat dem i en bok som kom ut som pocket direkt (Pocketförlaget). Berättelserna handlar om:

Ett par som flyttar till ett gammalt hus på landet och börjar lära känna sina märkliga grannar.

Fia, som funderar över vad det är för slags man hon letar efter.

En pappa som tar sin lille son och rymmer från sin fru mitt i natten.

Ellen, så bottenlöst ensam att hon till slut fantiserar ihop den perfekte mannen.

En ung ensamstående mamma som plötsligt börjar utredas för om hon är lämplig som mor.

Drömmar och fantasier

På ett eller annat vis berör samtliga berättelser drömmen om ett annat liv. De fem författarna är övertygade om att de flesta fantiserar sig bort ibland och funderar på om de gjort rätt val i livet.

– Det handlar om jakten på status och lycka. Vi matas ständigt med föreställningar om hur ett perfekt liv ska vara, samtidigt som takten i samhället blir alltmer hysterisk. Den som är sliten och utsatt för omänskliga krav drömmer helt naturligt om en annan sorts tillvaro, säger Inger Frimansson.

Å andra sidan finns det också något positivt med längtan efter något annat, menar Moa Herngren:

– Man funderar över hur man ska kunna leva livet mer autentiskt, och undrar om man har det som man verkligen vill själv eller om man försöker leva upp till bilden av hur det ”ska” vara.

Fler ord för känslor

– Precis. Jag är ganska lycklig, men ibland kommer det omvälvningar där allt bara ställs upp och ner. Då börjar man undra: Vad gör jag med mitt liv nu? säger Anna Jansson.

Fem kvinnor i en bok. Den oundvikliga frågan är förstås om det finns något typiskt kvinnligt med ”Drama Queens”.

– Fler män skriver om manlig vrede som vänds utåt. Inte om känslor som vänds inåt, som bitterhet, säger Lina Forss.

Maria Ernestam menar att kvinnor har många fler ord för att beskriva sina känslotillstånd, och att det visar sig i skrivandet.

– Många män säger ”jag är trött” och det kan betyda ledsen, slut, upprörd, rädd, förtvivlad. Är det någon som känner igen det lilla ordet ”trött”?

Alla skrattar.

Fem kvinnor som skriver om relationer och nutid. Tänker folk att det är chick lit, tror ni?

– Det är alldeles för lite sex och glamour för det, säger Anna Jansson och ser nöjd ut.