Familjerelationer

Lesbiskas barn mår bättre

Av: 

Helena Utter

RELATIONER

25-årig studie visar att de har färre sociala problem

Barn till lesbiska mår i genomsnitt bättre än andra barn.

Den slutsatsen drar forskare efter en 25 år lång studie.

– Jag hade trott att de skulle klara sig lika bra som andra barn. Men inte bättre, säger Nanette Gartrell som lett studien.

Sedan 1980-talet har Nanette Gartrell, doktor i psykiatri, följt 78 lesbiska par i USA och deras barn.

Mödrarna har intervjuats under graviditeteten – eller redan under inseminationsprocessen – och sedan när barnen varit 2, 5, 10 och 17 år gamla.

Rapporten, som tv-kanalen CNN rapporterar om, publicerades igår i den vetenskapliga tidskriften Pediatrics.

Färre sociala problem

Forskarna har använt en särskild skala, Child Behavior Checklist, som används för att mäta barns ångest, depression, aggressivitet och sociala kompetens.

Sedan jämfördes de lesbiskas barn med barn från heterosexuella familjer.

Resultatet visade att lesbiskas barn hade färre sociala problem och var mindre aggressiva. De fick högre poäng när det gällde både social och ”akademisk” kompetens.

Något som förvånade doktor Gartrell.

– Jag förväntade mig inte att de skulle ha klarat sig bättre, säger hon enligt CNN.

”Mognad och bättre föräldraskap”

Hon tror att föräldrarnas engagemang – i kombination med att graviditeterna i högsta grad var planerade – bidragit till resultatet.

– De här barnen kom inte till av en slump. Mammorna var äldre, de hade fått vänta på chansen att få barn och med åldern kommer mognad och bättre föräldraskap, säger Gartrell enligt CNN.

Doktor Gartrell menar också att de homosexuella hushållen möjligtvis erbjuder en uppväxtmiljö med lägre grad av maktkamp.

Familjerna som ingått i studien rekryterades av forskarteamet via tidningar, bokhandlar och olika lesbiska event.

Svårare för gaykillar

Homosexuella män och deras barn har inte ingått i studien, helt enkelt för att det varit svårare för gaykillar att skaffa barn.

Studiens oberoende har ifrågasatts i hemlandet då den finansierats av olika gayorganisationer.

– Det har inte haft någon inverkan på min forskning. Jag har investerat min yrkesheder som forskare i det här. Och den här studien har stått sig genom de rigorösa undersökningar som görs av dem som bestämmer om den ska publiceras eller ej, säger Nanette Gartrell som svar på kritiken.

Kritik från moståndare

Men homosexuellas rätt till barn är en kontroversiell fråga. Och grupper som vill försvara bland annat ”bibliska värderingar” låter sig inte blidkas.

– Den här studien har helt klart gjorts för att komma med ett visst resultat. Det är ett försök att få folk att tro att barn inte påverkas negativt i ett homosexuellt hushåll, säger Wendy Wright, ordförande för Concerned Women for America, till CNN.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer