Familjerelationer

Första gången jag träffade min svärfar gav han mig bantningstips

Av: 

Zendry Svärdkrona

RELATIONER

Barn- och föräldrapsykologen Hanna Thaermenius chattar om svärföräldrar.

Hanna Thaermenius säger: Hej! Jag heter Hanna Thaermenius och arbetar som barn och föräldrapsykolog på psykologverksamheten, Landstinget i Stockholm.Föräldrar får kontakt med mig via BVC och MVC.

malin säger: Är det inte en myt att svärföräldrar är så jobbiga?

Hanna Thaermenius säger: Hej Malin. JAg tror att det finns många bra svärföräldrar. Men alla som kommer nära inpå en familj, som man förväntas leva nära med, utan att själv direkt har valt det, i vissa stunder kan upplevas jobbiga. Även svärdöttrar och söner kan upplevas som jobbiga.

pippi säger: Hur ska jag få min svärmor att inte lägga sig i hela tiden. Jag vill inte såra henne, men det börjar bli outhärdligt.

Hanna Thaermenius säger: Hej Pippi. Jag tror att det sårar din svärmor mer om du inte berättar hur du vill ha det. Genom otydlighet gör du henne outhärdlig. Det bästa är att rensa luften och själv i lugn och ro berätta vilka områden hon kan lägga sig i på, och vilka du känner dig besvärad över. Genom att se henne som en tillgång för tips o råd inom vissa områden, behöver hon inte känna sig förolämpad att du inte önskar hennes råd inom allt.

Milla säger: De är alltid från frun till svärmor det ställer till sig.varför är de så!..är de mej de är fel på eller en för älskande mor till sin son?

Hanna Thaermenius säger: Hej Milla. Till viss del tror jag du har rätt, till viss del uppstår det problem mellan svärmor och svärson. Kanske är män inte lika benägna att se dessa problem. Att en mor älskar sin son är naturligt o viktigt. Men det är viktigt att varken svärmor eller dotter upplever konkurrens. Det är inte dig det är fel på. Fundera över dina egna känslor, varför tycker du att du gör fel. Prata även med din man om hur han upplever situationen, och hur han kan hjälpa till.

Larsa säger: Min svärfar vill alltid ha hjälp med saker o ting men aldrig prata. Vad ska jag göra för att få honom att säga mer än ja och nej?

Hanna Thaermenius säger: Jag tror att du sätter fingret på ngt som är vanligt mellan män i olika generationer. Genom att själv prata och berätta om dina tankar, t ex tänka högt, visar du att det finns ett utrymma att prata om annat än ja o nej. Kom ihåg att det kan ta tid för din svärfar att börja öppna sig, då han säkert inte är van. Men ge inte upp. Jag tror olika generationer har mkt att ge varandra. Fråga hur det var när han var i din ålder. Hur såg hans relation ut till hans svärfar.

karin säger: Min svärmor (och svärfar) tar varje tillfälle i akt att uttrycka sin längtan efter fler barnbarn och ler menande mot mig. Jag vill absolut ha barn, men inte än. Hur står man ut med tjatet?

Hanna Thaermenius säger: Du har rätt i att inte känna trycket att få barn för att föräldrar och svärföräldrar vill ha barnbarn. Se det som en resurs att de dock längtar efter fler små att hjälpa till med. Förösk att slå det ifrån dig och inte uppleva det som tjat. Om det är för besvärande, berätta för dem vad du och din man tänker o planerar angående familj och barn. Det är ju ert personliga val.

Jenn säger: Min mamma gillar inte min sambo. Han är jättesnäll o rolig men hon bara snäser åt honom, det har gått så långt att han inte vill träffa dem. vad göra?

Hanna Thaermenius säger: Ibland behöver man acceptera att två personer inte går ihop. Det är dock viktigt att både mamma och sambo får veta vad de ogillar hos varandra, och om det är något som går att ändra på. Det bästa är om du slipper bli mellanhand för ett sådant samtal. I annat fall kanske du får träffa dem var och en för sig, men inte låta deras relation infektera dina relationer med mamma och sambo. Det har med dem och inte dig att göra.Lycka till!

karin säger: Första gången jag träffade mina svärföräldrar gav min blivande svärfar bantningstips till mig. Varför har alltid svärföräldrar så svårt att hålla sina åsikter för sig själva?

Hanna Thaermenius säger: Ibland tror jag att åsikterna som ibland upplevs som närgågna har att göra med att snabbt skapa en närmre relation än man egentligen har. Det är också så att om man är partner med någons barn också tas upp i barnasfären. Om svärföräldrarna har för vana att säga åsikter till sina barn blir det lätt att de även gör det till sina svärbarn.Det är egentligen inte okej, i en sån här relation bör man mötas som två vuxna partner.

hanna säger: hej jag är osäker på om mina svärföräldrar tycker om mig. de är alltid jättegulliga mot mig och så men svärfar pratar aldrig direkt till mig när vi hamnar i diskussioner runt matbordet tex. Men däremot så disskuterar han gärna med min sambos kusins tjej. och de är alltid så possitiva mot det hon gör o inte gör. känns som att de hellre skulle se min sambo med henne. vad ska jag göra för att "komma" med i disskusionerna?

Hanna Thaermenius säger: Hej Hanna! Du tar upp ett vanligt problem. Det enda du kan göra är att fortsätta visa vem du är. Att aktivt ta del av samtal o diskussioner. Det man kan fundera på är hur dina svärföräldrar beskriver dej inför andra. Det är vanligt att beröm glöms bort att sägas direkt, men berättas i andra sammanhang. Precis som de berättar om din mans kusins sambo för dig. Du kan bara vara den du är, det är din sambo som har valt dig och inte hans föräldrar.Det är hans kärlek som är viktig.

Kikki säger: Min svärmor är numera död och barnen vuxna, men hon favoriserade alltid det äldsta barnet vilket var lite kännbart för det yngre. Fortfarande känner jag mig upprörd över det fast jag borde glömma och förlåta.

Hanna Thaermenius säger: Hej Kikki. Jag tror att du genom att uppmärksamma dina egna känslor bearbetar dem. Och blir bättre på att hantera dem, i relation till dina egna barn. Det kan vara så att en farmor favoriserar ett barn, men å andra sidan finns många andra vuxna som visar att barnen är lika värdefulla. Jag tror inte dina barn tagit skada men för dej har det varot jobbigt. Samtidigt är det svårt att vara arg på ett beteende som en död människa haft.Det enda du kan göra är att jobba med dina känslor, vilket du tycks ha gjort

Hanna Thaermenius säger: Tack för många bra funderingar. De viktigaste personerna att vända sig till om ni har problem, är svärföräldrarna. Och att vara tydlig. KÄnns problemen för stora, och påverkar familjen, är det viktigt att söka hjälp. Vänd er till familjerådgivningen eller bvc-sköterskan.Lycka till!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer