– Bra att bli mamma vid 21

RELATIONER

Anna Book: Jag hade mycket mer ork

I dag väntar många med barn tills efter 30. Men Anna Book, som själv var 21 när hon blev mamma, tycker det var bra att vara en ung mamma.

– Jag hade mer ork och tålde mycket mer, säger hon.

Foto: Anna Book med sin familj: maken Roberto, barnen Vanessa, Antonio och Felicia.

Den svenska kvinnan blir allt äldre när hon föder sitt första barn - och det går fort. 1970 var hon 23,8 år, 1999 var hon 26,1 år och 2003 senare var hon 28,8 år. Unga mammor i dag vittnar om att de ofta känner sig ifrågasatta, och måste försvara sitt val att bli mamma tidigt i livet.

En som vet hur det är att få barn som relativ ung är artisten Anna Book, idag 34. Hon var 21 år när hennes första barn, Felicia, föddes. Hon tycker bara att det fanns fördelar med att få barn så ung. Inte minst hade hon gott om ork, både leka mer med sin dotter och vara uppe på nätterna med henne, om det krävdes.

– För mig innebar det bara fördelar att få barn då. Men jag vet andra unga tjejer som tyckte att det var tråkigt att inte kunna gå ut och så, men jag kom ju ut med mitt jobb. Jag tyckte snarare att det var skönt att slippa utelivet.

Mogen - och orolig

Idag har Anna två barn till, Antonio, 4, och Vanessa, 2. När Anna fick Vanessa var hon nästan 32 år. Inte direkt lastgammal, men betydligt mer mogen, enligt henne själv.

– Det är en klar fördel med att vara lite äldre. Jag hade en helt annan mognad, och förstod mer om vad det var som hände.

Men den mognaden hade också baksida.

– Eftersom jag insåg och visste mer, blev jag också mer orolig. När jag blev gravid första gången hade jag inte en enda orolig tanke. De två andra gångerna har jag oroat mig mycket, mycket mer och det är jobbigt.

”Efter 30 är man mer klar”

Den pågående babyboomen i Sverige kan vi enligt SCB i hög grad tacka kvinnorna över 30 för. De står för en stor del av de nya bebisarna. En kvinna som har fött alla sina tre barn efter 30 är författaren och krönikören Martina Haag, 40. För henne var det inget medvetet val att vänta med barnafödandet - hon träffade helt enkelt inte sin man tidigare. Men hon tycker att det finns fördelar med att bli mamma lite senare.

– Efter 30 är man är mer klar som människa, man vet vem man är. Dessutom har man hunnit med mer av utelivet - man sitter inte och ammar och längtar till krogen.

Men det finns en nackdel också.

– Man är så jävla mycket tröttare! Ju äldre man blir, desto mer knäcker det att inte få sova.

Anna Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM