Kvinnor får tråkigaste uppgifterna på jobbet

Uppdaterad 2013-10-25 | Publicerad 2013-10-24

Ny rapport: Enformigt arbete kan ligga bakom kvinnlig ohälsa

Kvinnor får sköta de mest repetitiva och handintensiva arbetsuppgifterna på arbetsplatsen, visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Kvinnorna drabbas mycket oftare av belastningsskador jämfört med män, skriver Svenska Dagbladet.

Orsaken?

Att kvinnor får de tråkigaste, mest obekväma och skadligaste arbetsuppgifterna.

Att arbetsmarknaden är könssegregerad är sedan länge bekräftat. Vård, omsorg och serviceyrken är kvinnodominerade medan män är överrepresenterade inom bygg och transport. Inom mindre segregerade yrken har männen dessutom ofta högre rang, till exempel genom chefspositioner. I en ny rapport från Arbetsmiljöverket slås även fast att män och kvinnor utför olika arbetsuppgifter på samma jobb.

Får repetitiva uppgifter

Kvinnor får sköta de mest repetitiva och handintensiva arbetsuppgifterna på alla arbetsplatser, något som som kan leda till problem med nacke, skuldror och armar.

– För att råda bot på kvinnors ohälsa bör arbetsgivarna ta bort arbetsuppgifter som ingen ska behöva utföra oavsett kön, sedan borde alla ta en funderare på om det verkligen är killarna som ska få alla de roliga och omväxlande uppgifterna, säger Svend Erik Mathiassen, professor vid högskolan i Gävle, till SvD.

Högre psykosocial belastning

Tunga lyft är vardag för både män och kvinnor. Ett problem för kvinnorna är dock att arbetsstationen ofta är anpassad för män, vilket gör att kvinnors kroppar tar mer stryk av samma lyft då kroppen blir felbelastad. Rapporten lyfter också fram att kvinnor känner mer psykisk stress på jobbet eftersom kvinnor oftare arbetar med människor. Inom vården är det vanligt att känna att man inte räcker till för att hjälpa andra. 

Rapportförfattarna påpekar också att könsskillnader i hemmet, så som vem som städar mest och tar hand om barnen, också kan bidra till belastningsskador.

Följ ämnen i artikeln