Hellquist: Var är feminismen?

Av: Camilla Sundell

Publicerad:
Uppdaterad:
Hanna Hellquist har skapat stor debatt på nätet.
Foto: lotte fernvall
Hanna Hellquist har skapat stor debatt på nätet.

Statistik visar att skillnaden mellan män och kvinnor kvarstår.

När programledaren och krönikören Hanna Hellquist påpekade det i radion blev det liv bland lyssnarna.

– Det finns ett sådant kvinnohat att man blir mörkrädd, säger hon till Aftonbladet.

Förra veckan tog Morgonpasset i P3 upp "Statistisk årsbok för Sverige 2012”. I boken presenteras Sveriges genomsnittliga svenska. Hon heter Maria Johansson, är 42 år gammal och tjänar varje månad 9 000 kronor mindre än sin make.

”Tror att det är en känslofråga”

I radion kommenterade Hanna att det var skönt att få siffror och statistik som bevisar att det finns skillnader mellan män och kvinnor.

– Folk verkar tro att feminism och genusfrågor är en känslofråga, de ser inte att det är en samhällsstruktur. De tar inte de kunskaperna på allvar, säger Hanna Hellquist till Aftonbladet.

– Det rasade in kommentarer under programmet, folk blev oerhört uppretade. De förstod inte hur en feminist fick sitta i statlig radio och vräka ut sitt manshat.

Sprids på twitter

I sin krönika i DN i fredags utvecklade Hanna sitt resonemang.

– För mig är det naturligtvis tråkigt att läsa att Marias man, fortfarande 2011, FORTFARANDE tjänar nästan 9 000 kronor mer än sin hustru, och det är självklart riktigt störande läsning för dem som hävdar att feminismen egentligen inte behövs eftersom vi redan lever i ett jämställt samhälle, skrev Hanna i krönikan.

Sedan var debatten igång. Sedan tidigt i morse har användare av twitter delat med sig av sina upplevelser om feminism, jämställdhet och sexism under hashtagen #sexism.

”Stretar emot”

Sverige pekas ofta ut som en förebild när det gäller jämställdhet, men Hanna Hellquist menar att vi inte har kommit så långt.

– Fast kvinnor vill inte gå med på den bilden, och männen vill inte vara en del av den. Alla stretar emot eftersom det är obekvämt, säger hon till Aftonbladet.

Hellquist vill gärna ha en diskussion om ämnet, men exakt vad tråden #sexism ska leda till vet hon inte.

– Det här var något jag kom på mitt under sändning, jag har ingen utarbetad plan. Det är intressant med andras erfarenheter, och motreaktionerna är minst lika intressanta.

Publicerad: