”Var går gränsen för ätstörningar?”

RELATIONER

Experten svarade på läsarnas frågor om anorexi

Professor Per Södersten, forskningschef vid Anorexicentrum i Huddinge, chattade med Aftonbladets läsare.

T säger: Hej jag har en nära vän som har gått ner i vikt på sistone och jag ser hur hon tränar mer och äter mindre. Hon pratar jämt om vikt och träning. Och så fort man ger förslag på något att äta så ska det vara lite fett och inget bröd o.s.v. Hur ska jag konfrontera henne?

Per Södersten säger: Hej, det är bra att du märkt problemet. Du skall säga till direkt att det är helt fel spår hon är inne på. då kommer hon att bli irriterad, men stå på dig. man skall vara mån om sina vänner!

Jenny säger: Vad är det egentligen för skillnad mellan anorexi och bulimi?

Per Södersten säger: Inte stor skillnad. Det mesta är likt. Men det finns en stor skillnad. Bulimiker har normal kroppsvikt men anorektiker är underviktiga.

Alex säger: Vart vänder mig sig som kille om man har anorexi? Debatten handlar mest om tjejer, vilket gör att man känner sig än mer onormal... Vill komma i kontakt med killar i samma situation.

Per Södersten säger: Som kille vänder man sig till samma ställe som alla med ätproblem. det är riktigt att det är färre killar än tjejer som får problem, men problemen för dom som drabbas ör dom samma.

my säger: vad ska man tänka på om manj just ät botad från anorexi, alltså vanor och hälsan?

Per Södersten säger: Om man blivit frisk kan man bete sig och leva som vanligt. Man skall förstås inte börja banta igen.

sandra säger: Hur lång väntelista har ni till anorexicentrum nu? Jag studerar kostvetenskap och har en anorektiker med BMI 13 i min klass. hon har sjukdomsinsikt och vill verkligen gå upp i vikt, men klarar inte av det på egen hand.

Vet inte om det här namnet är bekant för dig, men Marianne Käcko från föreningen Bul-An i finland hjälpte mig med det hon lärt sig hos er på mandometer. min dröm är att få jobba hos er på anorexicentrum när jag är klar med mina studier här i Uppsala. Är en kostvetare/kostekonom (tidigare bulimiker) någon som ni skulle behöva ha i ert team?

Per Södersten säger: Ingen behöver vänta mer än tre månader. Det finns numer en vårdgaranti för att man inte skall behöva vänta. Här på Mandometerkliniken behöver vi personal som vet mycket om kost så du är välkommen.

undrande säger: Varför klassificeras ätstörningar, anorexi, bulimi som en psykiatrisk diagnos? Detta gör att det inte tas på allvar och att "det sitter bara i huvudet" hos folk som inte är insatta.

Per Södersten säger: Det är av historiska skäl som anorexi och bulimi behandlas inom psykiatrin. Man kan diskutera om det är lämpligt.

Anna säger: Hej Per, min syster har drabbats av anorexi och jag tycker detta är otroligt jobbigt. Jag undrar om man som anhörig kan vända sig någonstans och få stöd?

Per Södersten säger: Du kan börja med att vända dig till FAB, föreningen mot anorexi och bulimi för att få stöd. Ring 55640600 för info.

Michelle säger: Hejsan! Jag är en ganska ung tjej som haft anorexia sen 3 år tillbaka. Nu har jag börjat se att jag verkligen är sjuk men jag får absolut ingen hjälp i form av vård! Min omgivning finns men jag känner att jag klarar inte mer. Hur ska jag ta mig till när jag anses vara för frisk för att läggas in? Står i kö på ätkliniken då ja fått en tid den 29/1. Men det är lång tid. Hur ska man ta sig till väga? Hur kan man arbeta själv? Vore väldigt tacksam för svar! kram Michelle

Per Södersten säger: Du har ju fått tid den 29 januari. Dessvärre är det många som är mycket sjuka och alla får därför lite olika tider för att komma till vård.

fia säger: Hej! Var går gränsen för ätstörningar? Jag tänker OFTA på mat. jag planerar mina måltider noga. Jag har ständigt dåligt samvete för vad jag stoppar i mig. Kan inte äta något onyttigt utan att få ångest. Till saken hör att jag har varit överviktig efter två grav. Har nu gått ner 22 kg och har ca 10 kvar till normalvikt. Därför reagerar ju ingen runt mig. Men jag mår inte så bra med detta. Är detta normalt eller hur slutar jag??? OBS..jag svälter mig inte eller kräks eller så MEN mycket cirkulerar runt min vikt o kropp o matintag...vad göra?

Per Södersten säger: Man kan ha ett problem om man är överviktig. Det är inte ovanligt att överviktiga har ett bulimi liknande problem. Det måste man få hjälp med. Har du kontaktat vården?

Nina säger: Vad är de första tecknen på anorexi,som man bör uppmärksamma som förälder?

Per Södersten säger: Att man börjar "peta" i maten och minska sin matmängd. Och att man börjar bli för aktiv, röra på sig för mycket alltså. Och så förstås att man går ner i vikt.

ninna säger: Hej Per. Jag har varit sjuk i anorexi i ca 4 år och nu varit friskförklarad i ca 3 år. Ätandet fungerar normalt för mig nu, men det är tankarna som spökar där hela tiden. Varje dag är en kamp för mig för att inte hamna där nere igen. Nu undrar jag om det är vanligt att man har dessa tankar? Är det så att jag bara får acceptera att de finns där och lära mig leva med det? Jag önskar bara att de kunde försvinna för gott!

Per Södersten säger: Har man dom tankarna du beskriver är man inte helt frisk. Man har helt enkelt inte behandlats "färdigt". Efter en riktig behandling skall inga av de tankar du beskriver vara kvar.

Nina säger: Varför drabbas man av anorexi?

Per Södersten säger: Det beror på att man börjar äta för lite. Sedan börjar man röra på sig och det hela kan efter en tid accelerera och man kan tappa kontrollen. Om man är aktiv till en början och sedan äter lite mindre är risken ännu större.

säger: Hur kommer det sig att det fortfarande bara pratas om unga tjejer när man talar om anorexi? Jag har själv en 28-årig son som har varit sjuk i minst 4 år. Han får hjälp men inget passar egentligen för honom. Det pendlar hela tiden upp och ned och mycket tycks handla om ekonomi.

Per Södersten säger: Det beror på att 95% av dom som drabbas är tjejer. Men killar kan också få problem. Man har som patient rätt att byta behandling om den inte fungerar

Anna säger: Stämmer det att fler äldre personer (alltså inte tonåringar) drabbas av anorexi? Det är en sån där grej jag "har hört". Och i så fall varför?

Per Södersten säger: Det är mycket ovanligt att kvinnor eller män som är över 25-30 år får problem.

Mari säger: Måste alla era patienter ha ett normalt förhållningssätt till mat, kunna äta "allt" ( typ pasta, korv etc) och inte ha tankar som till stor del kretsar kring mat innan ni friskskriver dem?

Per Södersten säger: När man är frisk skall man kunna äta all slags mat. Och det kan man om man behandlats rätt.

meme säger: hur många drabbas av anorexi per år?

Per Södersten säger: Den exakta siffrar tror jag är okänd. Den har i alla fall inte ökat. Av dom som föds varje år kommer 1% att få problem när dom är 14-19 år gamla. Den siffran har inte ökat.

Niklas säger: Hej... Jag undrar om sinnen som lukt och smak kan påverkas av anorexi...?

Per Södersten säger: Ja absolut.

Lisen säger: Hej! Anser ni att det inte finns några psykiska orsaker bakom anorexi, att det "bara" handlar om att man äter för lite? Utreder ni något om orsakerna till att man började banta en gång i tiden?

Per Södersten säger: Ja, det finns ingen annan känd orsak till anorexi än att man börjar äta för lite. Vi vet att om friska frivilliga försökspersoner äter för lite mat i 6 månader så får dom alla symtom som anorexipatienter har.

annelie säger: Hej. Jag har haft ätstörningar sen 10 tillbaka. Just nu är det bättre men har kvällar jag kräks och jag kan inte sluta med mina laxertabbletter, dom tar jag varje kväll. Jag har sökt hjälp på mitt landsting men får den inte, dom tyckte inte jag var tillräckligt sjuk. Vad kan jag göra? Annelie

Per Södersten säger: Det är oacceptabelt att man som du haft problem i 10 år. Då måste du få möjlighet att komma till en annan behandling än den du tidigare fått.

Mari säger: Kan man ha anorexi även om man inte har ett "för lågt" BMI? Man har ångest ihop med mat, alla tankar kretsar kring mat, äter väldigt väldigt lite, kan inte sitta still efter måltid, väldigt fysiskt aktiv, låg temp, puls och bt samt hårig, fjunig på huden speciellt armar och ben och inte äter något fett överhuvud taget?

Per Södersten säger: Om man har problem utan att vara väldigt lågviktig har man en "ospecifik ätstörning", den kan behandlas på ungefär samma sätt som annan ätstörning.

Caia säger: Hej! Jag har en vän som har varit sjuk i anorexi i ganska så många år. Det går ganska så bra för henne, i alla fall så blir hon inte sämre, fysiskt sett. Dock har vi i hennes omgivning börjat märka att hon faktiskt börjar verka lite dum. Hon hänger inte med i studiediskussioner, ibland inte ens i ett normalt samtal. Är det ett följdsymtom från anorexin, eller är det troligare att det är något annat? Är det vanligt i så fall vanligt med den typen av påverkan?

Per Södersten säger: Ja det är följder av anorexi som du beskriver. Man blir inte "dummare" men man får svårt att koncentrera sig om man inte äter riktigt. Det är en följd av det ändrade ätbeteendet. Det kan behandlas med ätträning. Ätträning används numer vid all kliniker i Stockholms området

Niklas säger: Har varit tillsammans med min tjej i drygt ett år och hon har haft (har) anorexi men är absolut på bättringsvägen. Hon har inget luktsinne alls och har väldigt dålig smak när hon äter (saltar gärna extra fast jag känner jätte mycket smak.)Är det nått som hon kan få tillbaka eller är det permanent...?

Per Södersten säger: Salta på maten är en följd av anorexi. Det är en välkänd följd och dess funktion är förmodligen att motverka det blodtrycksfall man får när man går ner i vikt. När man är frisk slutar man att salta för mycket. Ett annat exempel på att symtomen vid anorexi är reversibla.

Oscar säger: Vad är det, rent fysiskt, som händer i kroppen hos någon som har anorexi? Förutom att man magrar? Får den minimala energitillförseln andra konsekvenser, för inre organ t ex?

Per Södersten säger: Ja det händer en hel del i kroppen när man svälter. Det mesta är emellertid helt normala reaktioner. Det beror på att vår fysiologi är beredd på svält. Svält är nämligen utvecklingsbiologisk ett väldigt vanligt tillstånd. Därför är kroppen förberedd och alla reaktioner är reversibla. Det blir inga permanent spår av anorexi, förutsatt att sjukdomen behandlats på rätt sätt.

Manda säger: Hej! Jag har en kompis som har haft en ätstörning. Hon fick som tur var hjälp så fort att ätstörningen inte blev anorexi. men ännu märker man på henne att hon undviker allt sött och ibland i skolan hoppar hon över maten och äter bara en banan. Vad ska ja göra för att få henne att förstå att man inte behöver skämmas för att man äter.

Per Södersten säger: Det är bra att du observerat problemet. Du skall verkligen "lägga dig i". Kompisar som stöder är det bästa en sam drabbats kan ha. Det är ett stort problem för dom som inte har kompisar. Dom kan bli isolerade och det är inte bra. Väldigt bra alltså att du känner att det inte står rätt till. Att din kompis inte har en bra relation till mat beror förmodligen på att hon inte fått rätt behandling.

aftonbladet.se