”Äntligen en vettig lattemamma!”

RELATIONER

Åsa Erlandson om mer eller mindre lyckade babyaktiviteter

Jag tror jag har testat varenda babyaktivitet som finns. Som föräldraledig med första barnet gick jag i nybörjarfällan (=bli överentusiastisk) och rullade iväg med vagnen på allt som var tillåtet från 0 år. Så här i efterhand kan man verkligen undra varför:

Babysim. På exakt utsatt tid, här är det löpande band som gäller, fick alla hoppa ner i vattnet och ”bada tillsammans med sitt barn”. Alltså tränga ihop sig med mammor och pappor med hår på ryggen och försöka få sin hala baby att vända och vrida på sig enligt instruktioner som ropades ut från bassängkanten – istället för att bara suga på närmsta badanka. Inte ens den underbara åsynen av tio guppande bäbisar gör det värt priset på 1200 spänn.

Babysalsa. Till tonerna av välkända barnvisor som tolkats till oigenkännlighet i ett conga-potpurri ska man försöka släppa loss i avancerade danssteg och svänga på höfterna, där ditt barn hänger. Ni hör ju själva. Efter tio minuter ligger man svettig på ett zebraskinn på golvet, ihop med barnet som somnat av utmattning.

Babyteater. Regissören var världsberömd, scenen likaså. Det var bara
publiken det var fel på: Just när Claire Wikholm kryper fram till oss för att viska om livets under och barnets möte med föräldrarna, bajsar barnet.

Babysång. Passa en tid, ge sig iväg över halva stan, tajma att barnet är mätt, utsövt och nybytt och betala en avgift. Allt för att få sjunga Imse vimse spindel i grupp. Bara förstagångsföräldrar, folks. Bara förstagångsföräldrar.

Tvåbarnsmamman Karin Bruce har hittat på en helt egen aktivitet och
hör här: Språkkaféet på bibblan är givande OCH roligt! För dig OCH barnet! Detta är något helt nytt i föräldravärlden, en sådan kombo har aldrig funnits förut och jag önskar att jag hade hittat på det själv.
Eller att det åtminstone hade funnits när jag var föräldraledig. Då hade jag sluppit gå på så många meningslösa nitar och efteråt hänga på lattehak där kaffemaskinen dunkar så högt att babyn vaknar när den
äntligen har somnat. För jag förutsätter att svenska bibliotek bara
serverar bryggkaffe.

ARTIKELN HANDLAR OM