Familjerelationer

Svensk barnvagn sämst i test

Foto: Jörgen Appelgren

RELATIONER

STOCKHOLM (TT) De svenska barnvagnarna är på väg att bli omkörda av sina utländska konkurrenter – även på säkerhetssidan.

Det visar ett test som tidningen Råd och Rön utfört.

Testets stora förlorare är den svenska barnvagnstillverkaren Emmaljunga som med sin modell Scooter inte uppfyllde de fastställda säkerhetskraven – och det var modellen ensam om bland de sittvagnar som testades.

Trots att vagnen upplevdes som trevlig och lättstyrd så får den bottennoteringen i testet då säkerheten anses vara under all kritik. Risken är stor att barnet klämmer ett finger i vagnens ena låskonstruktion, som används för att fälla ihop vagnen och som sitter inom räckhåll för barnet.

Inga klagomål

Emmaljungas ledning anser att den säkerhetsrisk som Råd och Rön klankat ned på i sitt test är kraftigt överdriven. Bolaget uppger i ett inlägg på sin hemsida att man inte fått ett enda klagomål eller fått rapport om någon incident under de fyra år som vagnen funnits ute till försäljning.

Emmaljunga har också tagit fram en täckkåpa som snabbt går att montera över konstruktionen som kan utgöra en klämrisk.

De övriga svenska vagnarna i testet, Crescent Compact och Brio Sitty, kammade inte heller hem så många pluspoäng. Crescentvagnen är svår att bära och var lite svår att hantera i snäva svängar. Brio Sitty är svår att justera rygglutningen på och den är också lite bökig att hantera på bussar och tåg. Till Brio Sittys fördel kan nämnas att den var testets billigaste med ett pris på 1 500 kronor. Testets dyraste sittvagn Teutonia Mistral kostar fyra gånger så mycket.

Bäst i test

Bäst i test är Teutonia Timmy som kostar 3 000 kronor. Den var visserligen svårast att köra i snäva svängar, men den får toppbetyg i parametrar som terrängkörning, hopfällning och rygglutning.

Trots det skrala svenska testresultatet har Konsumentverket inte kunnat påvisa att de svenska vagnarna har sämre kvalitet än sina utländska konkurrenter.

– Vi har inte fått in fler anmälningar eller något annat som tyder på att de svenska vagnarna skulle vara sämre än de utländska, säger barnsäkerhetsexperten Anna Strandberg till Råd och Rön.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer