Familjerelationer

Baby i magen – men ingen gröt i hjärnan

Av: 

Elin Swedenmark

RELATIONER

Myt om graviditet krossad i ny studie

Kvinnor får inte ”gröt i hjärnan” under graviditeten.

En ny rapport slår fast att den påstådda dumheten snarare beror på sömnbrist.

– Ytterligare en myt om graviditeten är nu krossad, säger hjärnforskaren Martin Ingvar.

Maria Borelius har gjort det, liksom Kate Winslet – påstått sig få ”gröt i huvudet” när de blev mammor. Men kvinnor blir inte dummare bara för att de väntar barn, säger forskare nu. De har följt 2500 kvinnor under tio år – och inte funnit någon skillnad i hjärnkapacitet under eller efter graviditeten. Mer troligt är att sömnlöshet och förväntningar om att få gröt i huvudet påverkar, enligt forskarna.

– Kvinnor säger sig ofta ha problem med minnet och sin förmåga att resonera när de blir gravida. Men vår studie, den grundligaste i detta ämne, bevisar att det inte är så, säger Helen Christensen, vid Australian National University i Canberra.

”Tidigare forskning trams”

Tidigare studier har påstått att gravida kvinnors hjärnor minskar i storlek och att de får sämre resultat i minnes- och ordförrådstester. Det är ”rent trams” enligt Martin Ingvar, hjärnforskare vid Karolinska institutet.

– Det är bra att sådana här fenomen som diskuteras bland allmänheten också undersöks med god forskning, säger han.

Kvinnorna i Helen Christensens studie fick svara på frågor som testade både deras minne och deras logik. Det visade sig att svaren inte försämrades under graviditeten. De var heller inte sämre än kontrollpersonernas svar.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer