Så blir skilsmässan till en nystart

Nyseparerad? Det är nu du ska anta nya utmaningar

Den stora kärleken har tagit sin soffa och gått. Darrig i knäna står du på startstrecket till något nytt och okänt.

Men upp med hakan – det är nu du ska våga utvecklas.

– Vi är ofta onödigt rädda för förändringar, säger Eva Sanner, psykosyntesterapeut.

Läge för förändring?
Läge för förändring?

Nyseparerade verkar ofta drabbas av ketchupeffekten. De separerar och sedan händer allt på en gång, medan vännerna står som förvånad publik.

Men det där plötsliga är egentligen en inre process som pågått länge, enligt Eva Sanner, psykosyntesterapeut.

En gnagande känsla av otillfredsställelse leder till en översyn av alla områden i livet – plötsligt ser man vad som behöver ändras. För andra kan det verka som dramatiska kast, men ofta är det en logisk kedja av följder.

– Det är därför vi ofta är onödigt rädda för förändringar, säger Eva Sanner. Vi vet att ändrar vi en sak följer annat med och då vet vi inte var vi landar till slut.

En kedjereaktion

En skilsmässa leder ofta till en flytt, och flytten kanske leder till längre restid till jobbet, som leder till att man byter jobb, som leder till att man börjar en kurs ... Förändringarna kan hjälpa till att lindra smärtan efter en separation.

– Även i bra skilsmässor finns det en sorg. Det kanske var nödvändigt, och kanske är man lättad när processen är klar men det är alltid en besvikelse,säger Eva Sanner.

Anpassning på fel sätt

Generellt sett brukar det nya singellivet innebära blandade känslor. Många nyskilda säger att de ska njuta av livet och roa sig.

– Det är en överlevnadsmekanism. För att orka med sorgen rationaliserar vi bort den.

En del blir kreativa efter skilsmässan. De kan uppleva det som att de hållits tillbaka, att de har anpassat sig så pass att viktiga delar försvunnit ur livet. Eva Sanner säger att anpassning alltid är nödvändig för att klara en relation men att vi ibland anpassar oss på fel sätt.

– I början går det bra, men sedan undrar man – vad hände med det där som jag brukade tycka var roligt?

Skaffa ingen ny direkt

Det är inte ovanligt att snabbt gå in i ett nytt förhållande men det tycker Eva Sanner är synd. Det finns alltid mycket att lära när kärleken tagit slut. Hon varnar för att man ofta upprepar samma misstag med en ny partner om man inte stannar upp och reflekterar efter en separation.

– När något tar slut börjar alltid något annat. Men det är bättre att det får vara början på en process än att det blir början på ett nytt förhållande.

Charlotta von Zweigbergk

Publisert: