Relationer

P-piller är ett preventivmedel – inte ett körkort för sex

Av: 

Anna Andersson

RELATIONER

Terri Herrera chockas av dumheten i åklagarens utspel

Foto: Carolina Byrmo

Av alla dumheter jag har läst måste det här vara årets värsta:

Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand i Gävle är beredd att åtala alla barnmorskor som skriver ut p-piller till flickor under 15 för medhjälp till våldtäkt.

Det tycks råda total förvirring idag kring hur lagen egentligen är utformad, men vad jag förstår är det inte våldtäkt om en person under 15 har frivilligt samlag. Om exempelvis två 14-åringar ligger med varandra av fri vilja, så våldtar de inte varandra.

Jag förstår inte heller kopplingen mellan att skriva ut p-piller och medhjälp till våldtäkt. Om nu Mikael Hammarstrand tolkar lagen så att allt sex med unga under 15 är våldtäkt borde det inte spela någon roll om tjejen skyddar sig eller inte. P-pillret i sig gör inte våldtäkten. Det är ett preventivmedel – inte ett körkort för att pippa.

Varför stanna vid p-piller? Varför inte driva det vidare in absurDUM? Mikael Hammarstrand borde exempelvis åtala alla affärer som säljer kondomer till minderåriga för medhjälp till våldtäkt (vad jag vet är det inte leg-tvång på kådisar, men det borde det ju vara i vår nya tid som startade just idag, den 16 april).

Och ska man i rättvisans namn inte anmäla apotekets personal också, som säljer receptfria dagen-efter-piller? Där har det säkerligen slunkit iväg ett och annat ex av Postinor till någon som ännu inte firat sin 15-årsdag. Eller som en smart bloggare skrev: ” Är förresten dagenefterpiller /…/ att räkna som förstörelse av bevismaterial vid våldtäktsfall?”

Nej, det här är så fånigt att man inte riktigt finner någon rimlig förklaring till utspelet.

Vi vuxna kan stötta och blöta om det är bra eller inte att ungdomar under femton har sex – de flesta tycks vara rörande överens om att det är bättre att vänta några år. Men faktum kvarstår: det finns en massa 14-åringar som faktiskt ligger med varandra, oavsett om vuxenvärlden uppskattar det eller inte.

Och då föredrar jag att de skyddar sig framför att vi får en mängd ofrivilliga tonårsgraviditeter.

Förresten – kan vi inte göra offentlig dumhet à la Hammarstrand straffbart?

Publisert: