Relationer

Maria Sveland är årets stöttare

Av: 

Elin Swedenmark

RELATIONER

Författaren prisas för att hon vågar prata om de negativa sidorna av kärnfamiljen

Författaren Maria Sveland utses till Årets stöttare.

Sveriges makalösa föräldrar, riksorganisationen för ensamföräldrar, vill prisa hennes försök att problematisera kärnfamiljen.

– Det känns jättekul eftersom det är en förening som jag tycker är jättebra och som verkligen behövs säger hon.

Maria Sveland har vågat diskutera kärnfamiljen. För det får hon nu priset Årets stöttare.
Maria Sveland har vågat diskutera kärnfamiljen. För det får hon nu priset Årets stöttare.

Både i boken ”Bitterfittan” och radioprogrammet ”Den heliga familjen” har Maria Sveland diskuterat de negativa sidorna av kärnfamiljen. För det har hon fått utstå mycket kritik. Men nu får hon pris för sin övertygelse att familjer kan se olika ut. Sveriges makalösa föräldrar, riksorganisationen för ensamföräldrar, tror många känner igen sig i hennes budskap.

– Maria Sveland har genom sin handlingskraft gett styrka tillbaka till oss som lever i andra familjeformer än kärnfamiljen, motiverar generalsekreterare Helene Sigfridsson priset.

Fortfarande tabu

Maria Sveland har fått både ris och ros – men är förvånad över hur många som blivit provocerade av debatten. Hon trodde vi hade kommit längre.

– Att så många har reagerat med kritik ser jag som ett tecken på att ämnet fortfarande är tabu. Men jag upplever att det finns en stor romantisering av kärnfamiljen, och då kan det vara befriande att prata om det här.

Särskilt kul tycker hon det är att hon fått priset fast hon själv lever i en kärnfamilj. Hon understryker att det inte är kärnfamiljen i sig hon kritiserar.

– Det jag problematiserar är den brist på jämställdhet jag upplever finns i kärnfamiljen, mellan par och i tvåsamheten. Kärnfamiljen är den livsform som de flesta lever i, men den ska ju fungera så rättvist som möjligt, säger hon.

Kan lära oss av frånskilda

Maria Sveland tror också att vi kan lära mycket från frånskilda föräldrar.

– Många kvinnor skiljer sig på grund av bristen på jämställdhet. Först när de skiljt sig har deras män förstått vidden av att ha det fulla ansvaret för barn och hem, säger hon.

Publisert: