Gick upp i vikt – i protest

avAnnika Berge

Publicerad:
Uppdaterad:

Hanna, 21, "Jag vill inte vara en dålig förebild"

Med bmi på 14,9 var Hanna Fridén definitivt på fel sida om gränsen för undervikt.

Trots det sågs hon som en inspiration av de som läste hennes blogg.

Då beslöt hon sig för att gå upp i vikt – i protest mot de sjuka idealen.

Foto: ZTV
Hanna Fridén som hon ser ut i dag.

– När jag hade lagt ut en bild på mig själv min blogg så skrev massor med tjejer att jag var snygg och undrade vad de skulle göra för att bli så smal som jag, berättar hon.

Hanna vägde då bara 43 kg till sina 170 cm, vilket är långt under gränsen för normalvikt. Den låga vikten säger hon beror på snabb ämnesomsättning och glutenintolerans.

Men när hon insåg att bilderna av henne själv inspirerade andra tjejer till att banta, gav hon sig själv en sträng diet.

Målet var att gå upp i vikt.

”Gainers” och oljeshots

– Jag åt flera gånger om dagen, mycket fet mat och mycket kolhydrater. Chips, godis och ostbågar hela tiden. Utöver detta drack jag proteindrinkar, ”gainers” som body builders dricker också shottade jag en halv deciliter olja om dagen.

Efter viktökningskuren väger hon idag 60 kg, vilket precis tar henne över gränsen till normalviktig.

– Jag tycker att det är obehagligt att se hur idealen ser ut i dag. När man läser bloggar och annat som handlar om tjejer som vill gå ner i vikt, så säger de alltid att de vill vara sunda och smala. Men när man kollar på bilderna de har som förebilder, så ser man att personerna på bilderna inte alls är sunda och smala, de är undernärda, säger Hanna Fridén.

”Mental korsett”

Varifrån det supersmala idealet kommer ifrån är svårt att säga, men Hanna Fridén anser att modeindustrin är delvis ansvarig.

– Tittar man på catwalken idag så är det ju samma ideal. En del säger att modellerna är så smala för att de ska visa upp hur snyggt kläderna är skurna, men det är bullshit. Det är inte meningen att kvinnokläder ska hänga helt rakt.

– Modet är och har alltid varit lite förttyckande. Förut hade man korsetter och stora kjolar, nu ska vi vara magra och ha höga skor man knappt kan gå i. Det smala idealet har blivit en mental korsett.

Publicerad: