Nya föräldrar är som osäkra tonåringar

Malin Wollin förundras över allt man kan lura på nyblivna föräldrar

Malin Wollin är bloggare och Wendela-krönikör.
Malin Wollin är bloggare och Wendela-krönikör.

Pimp your vagn. Hallick din vagn.

Det verkar inte finnas några gränser för hur mycket dyrt krimskrams man kan lura på nyblivna föräldrar. Och det är märkligt. Särskilt såhär i tider av finansiell katastrof.

Många nyblivna föräldrar är som jag när jag gick på högstadiet. Osäkra, lättpåverkade och ängsliga. Ska man ha bombarjacka och doc martens? Varför då? För att det är snyggt? Okidoki. Och så gick man runt och såg ut som en underviktig nynazist och tyckte att men var hetast på Funkaboskolan. På samma sätt betalar nyblivna föräldrar trehundra kronor för tygfilurer som en nioåring kan göra i syslöjden.

Att sitta i grupp och pyssla med vagnstillbehör är väl inte lökigare eller mer königt än scrapbooking och symöte. Men att köpa svindyra prylar till vagnen som den och den har och som bara används en extremt begränsad period är ängsligt och tyder på ett behov att visa upp att man har pengar som man i många fall inte alls har.

Det absolut töntigaste som finns är registreringsskylt för barnvagn med bebisens namn på. Det känns lika designkul som en tavla av Lasse Åberg bredvid Ikeavitrinet med Ulrika Hydman-glas.

När jag väntade barn nummer ett skulle man sitta på öppna förskolan för citymammor och visa upp sina polarn & pyret-kläder som ungen hade växt ur innan hon hade lagt sin första senapsgas. Visst hade vi pop-overall men den fick vi i julklapp av farmor som tycker att barnbarn är livets efterrätt. Den dagen jag köper en vinteroverall för 1200 kronor till en bebis är dagen jag spolar ner mynt i toaletten för att det är för tungt i fickan.

Har du piffat till barnvagnen?
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN