”Stötta till att söka hjälp”

Publicerad:
Uppdaterad:

Läs chatten med experten från Nationella hjälplinjen

På grund av att samtliga anställda stödpersoner på Nationella hjälplinjen är anonyma kommer inte expertens namn att skrivas ut.

Expert från Nationella hjälplinjen säger: Hej jag är här nu.
Moderator säger: Välkomna, då börjar vi med frågorna.
mikaela säger: Det värsta är ändå när man har en förälder som inte beter sig helt friskt och som inte är klassad sjuk. Den ångesten och sorgen man har som barn (även fast jag är över 20 år) över den den dåliga relationen man har med sin förälder. Att man måste förstå mer och att man känner sig vuxnare och klokare. Finns det någonstans man kan vända sig för att prata?

Expert från Nationella hjälplinjen säger: Det är svårt när en vuxen mår dåligt och inte orkar stötta sina barn. Det är viktigt att söka stöd för egen del. Hos andra nära vuxna eller hos professionell. Ungdomsmottagningar kan ge fint stöd när man är under 23 år. Skolkurator eller skolpsykolog, annars sök kuratorstöd på vårdcentral.
Sandra säger: Hej! vad gör man när ens deprimerade partner säger att de förstör ens liv och drar ner kontakten, fast man vill vara med dem?
Expert från Nationella hjälplinjen säger: Det är vanligt att en deprimerad person gör allt svart och eftersom depressionen tär på självkänslan kanske de inte helt kan lita på att man verkligen vill stanna i relationen. Det är då viktigt att stå kvar i det som är sant för dig. Se om ni kan hitta några gemensamma områden där ni kan mötas och uttryck igen ärligt att du vill vara kvar i relationen.
Åsa säger: Hej. Det känns som min kille inte har några känslor längre. Han blev djupt deprimerad efter en svår förlust. kan han ens känna kärlek nu? Tack!
Expert från Nationella hjälplinjen säger: I en depression kan man säga att känslorna till en viss del konserveras. Man kan känna kärlek men mycket av ens kraft och vardag går till att hantera sin svåra situation. Depression har inget med förmåga eller oförmåga till kärlek bara att man under denna tid inte har så mycket ork. Försök hitta stunder mitt i det svåra när ni odlar er kärlek. Jag hoppas din partner får professionell hjälp med att hantera den tidigare förlusten.
Yvonne säger: Jag känner igen mej själv i beskrivningen av en deprimerad person. Men vad kan jag göra för att få hjälp? Det är ju så långa kötider! Känns som att jag inte finns den dagen jag får en tid.
Expert från Nationella hjälplinjen säger: Bra att du söker hjälp och vill ha behandling. Tyvärr kan man ibland få vänta på att få en behandlare. Dock kan det underlätta till en viss del att veta att behandling är på gång. Det finns via nätet självhjälpsprogram, sök under depression och kbt. Du kan ringa någon jourtelefon när du har det extra svårt. Du uttrycker mycket starkt känslan av att inte finnas den dag du får en tid. Det är allvarliga signaler och du behöver verkligen tala med någon. Du kan ringa Nationella hjälplinjen för vidare stöd och råd, telefonnr 020-220060.
erika säger: Hej, jag är deprimerad 2 veckor per månad, någon jobbig form av pms. Hela livet blir svart dessa veckor och jag orkar inte ta tag i något. Relationerna försvinner. Resterande 2 veckor är allt bra. Vad kan jag göra? Gyn skrev ut antidepressiva som göra att jag får ännu mer ångest.
Expert från Nationella hjälplinjen säger: Det låter som du har en kraftig pms. Jag tycker du ska tala med din gynekolog igen för att få mer än antidepressiva medel. Idag kan man få motion och avslappning, akupunktur mm på recept. Vissa konkreta fysiska övningar kan underlätta vid pms. Du behöver även diskutera med din läkare om de tabletter du fått stämmer för dig. I början av en medicinering kan symptomen bli värre för att sedan avta.Jag tycker också att du ska söka någon att prata med, fråga läkaren så att du får mer förståelse i vad detta handlar om.
Johanna säger: Finns det nåt man absolut inte ska säga till en deprimerad? Jag vet inte vad jag ska säga.
Expert från Nationella hjälplinjen säger: Det är inte bra att komma med hurtiga råd till en deprimerad. Detta kan tära ännu mer på självkänslan och då den deprimerade har liten ork kan råd upplevas som kravfyllda. Fråga gärna den drabbade hur den mest känner sig stöttad. Anklaga inte men tala om vad du ser och upplever i den drabbades situation. Stötta den deprimerade till att söka hjälp. Man kan stötta genom att följa med till läkare. Var dig själv så mkt som möjligt. Visa att du bryr dig om men bli inte den drabbades terapeut. Professionell hjälp är viktig.
Moderator säger: Tiden är snart ute, dags för dagens sista fråga!
Sara säger: Min bästa kompis äter antideprissiv medicin, och lever ett ganska normalt liv. Men ibland får hon panikattacker och jag vet inte hur jag ska hjälpa henne, försöker lyssna peppa och stötta, men jag vet inte hur pass allvarligt det är. Ibland säger hon "såhär deprimerad har jag inte varit på länge" för att sen säga "det är ingen fara". Hur vet jag hur allvarligt det är?
Expert från Nationella hjälplinjen säger: Det är fint att du vill hjälpa och stötta men också väldigt svårt att veta som du skriver var din kompis befinner sig i sina tillstånd. Jag tror du gör tillräckligt bara genom att finnas där. Du kan ju fråga henne rakt på sak hur allvarligt det är i vissa situationer. Om hon är deprimerad och inte tycker att hon börjar må bättre är det viktigaste du kan göra att stötta henne till att söka hjälp. Panikattacker är ofta symptom på inre tillstånd och man behöver tala med en professionell för att börja må bättre.
Moderator säger: Det var tyvärr sista frågan för idag, tack till er alla som ställt frågor och tack till personalen på Nationella hjälplinjen!
Expert från Nationella hjälplinjen säger: Tack!
Expert från Nationella hjälplinjen säger: För er som söker stöd, välkomna att vända er till Nationella hjälplinjen som öppnar 17 ikväll öppen till 22. Må- to 17-22 fre - sö 17- 24, och fr o m 1 nov öppnar vi 13 på dagarna.

Publicerad: