Kvinnor över 48 olyckligare än män

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Har att göra med kärleken och privatekonomin.

Kvinnor blir olyckligare än män sent i livet.

Särskilt efter 48 års ålder.

Orsaken kan vara att de har svårare att nå sina livsmål, enligt en ny studie.

Kvinnor är generellt olyckligare än män efter 48 års ålder.
Kvinnor är generellt olyckligare än män efter 48 års ålder.

Kvinnor är oftare lyckligare än män när de är unga – men med åldern blir förhållandena motsatta. Det visar en studie gjord vid University of Cambride där forskarna har mätt ouppfyllda drömmars betydelse för personers välmående. Studien visar att kvinnor generellt blir olyckligare än män efter 48 års ålder. Mönstret sammanfaller med två områden som har stor betydelse för lyckan: familj och privatekonomi.

– Män är närmre att uppfylla sina drömmar senare i livet, de är mer nöjda med familjelivet och sin ekonomiska situation, och är de lyckligaste av de två, säger Anke Plagnol, en av de ansvariga för studien, till Science Daily.

Samma längtan efter kärlek

Män och kvinnor har ungefär samma mål när det kommer till kärlek, enligt studien. Nio av tio vill ha ett lyckligt äktenskap. Den olyckligaste tiden i en mans liv – runt 20 års-åldern – är också då det är troligast att han är singel. Efter 34 års ålder är det däremot troligare att män är gifta än att kvinnor är det. Och när män passerat 64 års ålder är de mer nöjda än kvinnor med sitt familjeliv.

– Självklart måste man inte vara gift för att vara lycklig. Men om det är något du verkligen vill, och det är det för de flesta människor, så kan det påverka din generella lycka om du inte lyckas uppnå det, säger Anke Plagnol.

Män nöjdare med lönen

Unga män är också mer besvikna med sin ekonomiska situation än kvinnor, inte för att de har det sämre, utan för att de förväntar sig mer. Men vid 41 års ålder blir män mer nöjda än kvinnor med sin ekonomi, enligt studien. Ju äldre männen blir desto troligare är det att de både är gifta och har en god ekonomi.

Aftonbladet

Publicerad: