Utvisas - i åttonde månaden

RELATIONER

Mac måste åka till Etiopien för att få stanna i Sverige

Foto: gravid - och utkastad Om en månad ska Tommy Karlsson och Mac Ismail ha barn. Men Mac får inte stanna i Sverige. För att få upphållstillstånd måste hon åka till Etiopien och lämna in sin ansökan - en resa på 700 mil.

Om en månad får Tommy Karlsson, 28 och Mac Ismail, 24, sitt första barn.

Men Mac Ismail ska utvisas.

För att få leva med Tommy måste hon först åka till Etiopien - och därifrån ansöka om uppehållstillstånd.

Mac Ismail kom till Sverige från Etiopien 1999. Efter några månader träffade hon Tommy Karlsson.

- Hon pluggade i Kallhäll och jag jobbade i Sundbyberg. Vi åkte samma tåg varje dag och efter ett tag började vi prata. På den vägen är det, säger Tommy och ler åt minnet.

Samtidigt som Mac Ismails ärende behandlades av Migrationsverket flyttade paret ihop och byggde upp ett liv tillsammans.

Men Mac Ismail fick inte uppehållstillstånd. Utlänningsnämnden har sagt nej flera gånger, senast i april.

”Vi är maktlösa”

I mitten av augusti ska Mac ha barn. Hon är höggravid och i det nyinköpta radhuset i Farsta står redan en spjälsäng och väntar.

Trots det står avvisningsbeslutet fast. Så sent som i förrgår träffade paret sin handläggare på Migrationsverket för att diskutera utvisningen.

- De kan komma när som helst och hämta henne. Vi känner oss oerhört maktlösa, säger Tommy Karlsson.

Tommy och Mac menar att det i dag är ointressant om hon har asylskäl.

- Jag älskar ju den här tjejen. Jag kan inte överge henne bara för att Migrationsverket vill det. De kan inte bestämma vem jag ska skaffa barn med.

- Vi vill leva ihop och hon ligger inte samhället till last. Det var länge sedan hon fick några bidrag, säger Tommy Karlsson.

Har goda möjligheter

Reglerna är enkla - men byråkratiska.

För att en person som är ihop med en svensk ska få uppehållstillstånd måste personen först åka till sitt hemland och lämna in en ansökan på den svenska ambassaden.

- Det är de direktiv vi har från riksdag och regering, säger Gunnar Sommarin vid Utlänningsnämnden.

- Men en person som har ett seriöst förhållande med en svensk medborgare har goda möjligheter att få uppehållstillstånd. Det brukar ta ett ungefär ett halvår.

Men ibland görs det undantag från reglerna, uppger en chef på Migrationsverket för Aftonbladet.

- Om man bedömer att anknytningen är seriös och allvarlig så kan man enligt dagens praxis i vissa fall göra undantag. Då kan man ansöka om anhöriginvandring på plats i Sverige istället.

Svensk eller inte - så är reglerna

Jens Kärrman