– Kvinnor måste låta män vara män

New York-frun Åsa Vesterlund debuterar med bok om relationer

Hon är känd för att älska botox och onaturligt plutiga munnar och retar gärna gallfeber på feminister.

I höst släpper svenska New York-frun Åsa Vesterlund sin första bok – en guide med tips och råd till både kvinnor och män.

– Kvinnor låter inte män vara män, säger Åsa Vesterlund.

Debutboken Happy go lucky – kan jag så kan du!, beskrivs bäst som en sorts guide.

Dejting, en och annan historia från tiden som flygvärdinna och tips och råd samsas om de tio kapitlen som släpps i september.

Men Åsa Vesterlund tar också upp allvarligare ämnen.

– Jag skriver bland annat om min hudcancer. Folk som ser mig svamla på teve tror nog att jag är en bimbo men förhoppningsvis kan jag nu visa vem jag egentligen är. Men jag roas av att människor inte förstår att jag ofta skojar och jag skriver också med glimten i ögat. Jag älskar att skämta.

Vem ska läsa boken?

– Jag tror att många tjejer kommer att läsa den men en del flygfolk också, gamla kollegor till exempel. Det kan ju hända att jag har ett kapitel om min tid som flygvärdinna och avslöjar lite hemligheter, haha.

Men du skriver också om dejting. Varför dejtar svenskar fel?

– Jag har märkt att i alla fall i Stockholm så dejtar man på fyllan vilket är sjukt. Det är high chaparall ute på krogen! Tjejer och killar är fulla, raggar och så går de hem tillsammans. Dagen efter är det ett jäkla spel om att inte visa något vidare intresse. Och det här är tjejernas fel – de har låtit det bli så här.

Hur ska vi dejta då?

– Killen ska ringa upp några dagar innan och planera. Absolut inga last minute booty calls. Och tjejer ska respektera sig själv och inte hoppa i säng med en kille det första de gör. Och bli ingen kaninkokerska som förföljer killen. Jag skriver om också om hur tjejer ska klä sig.

Berätta!

– Det finns en hårfin skillnad mellan trashy och classy. Eftersom krogen är en köttmarknad så är det första killar ser för mycket urringning och för korta kjolar. Tjejer kan bättre! Vi måste skärpa till oss. Och det är inte snyggt med vare sig fulla killar eller tjejer.

Ska inte killar lära sig något?

– Absolut! Killar behöver veta att efter en dejt är det deras uppgift att se till att tjejen kommer hem säkert. De ska dra ut stolen på restaurang och öppna dörrar, det skulle aldrig falla mig in att öppna en dörr själv. Och det finns ingen anledning till att en kvinna ska dra omkring en gräsklippare. Hemma i Piteå såg jag en tjej bära på en motionscykel och hennes kille promenerade bakom med bilnycklarna. Vad är det här för något?

Men han kanske var jättesvag?

– Då får hon sätta honom på gym!

Är du en bakåtsträvare?

– Jag tycker att det ska vara som förr, för män och kvinnor är inte lika. Män och kvinnor har inga roller nuförtiden. Kvinnor vill vara fröken duktig och behöver ingen man. Jag är tillsammans med en man för att han är man. Jag vill ha en stark man, jag vill bli uppvaktad.

Varför är det viktigt med könsroller?

– För att hålla romantiken vid liv. Kvinnor tar över allting, de låter inte män vara män. De kan betala för sig själva och jag tror verkligen att det här leder till skilsmässa. Jag vet att feminister blir jätteuppretade av mina åsikter men kvinnor gör redan så mycket annat där hemma så män kan gott betala. Du är inte mindre värd för det, tvärtom. Och jag tycker att det är hemskt att tvinga pappor att vara hemma med barnen.

Varför det?

– Jag tycker att det är upp till paret själv att bestämma. Samhället kan inte bestämma att pappor måste vara hemma, man kan inte tvinga en man att vara hemma. Min mamma var hemma med oss tills jag var 15 år och jag kan inte tänka mig en bättre uppväxt. Sen förstår jag att det är ekonomiskt svårt att få det att funka.

Men tänk om paret bestämmer att bara pappa ska vara hemma?

– God bless them! Men tur att jag inte är gift med honom, haha.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN