"Många ser otrohet som en sista desperat åtgärd"

RELATIONER

Dominika Peczynski försvarar sina medlemmar

Foto: Dominika Peczynski är sverigechef för otrohetssajten VictoriaMilan.

Eva Rusz beskriver VictoriaMilans medlemmar som empatilösa och manipulativa. Men allt inte är svart eller vitt och man kan inte säga att den som bedrar är skurk och den som blir bedragen är ett oskyldigt helgon. Naturligtvis finns det de som struntar i om de sårar sin partner genom att ha en affär, men majoriteten gör det inte – tvärtom så är det deras största skräck att såra sin man eller sin fru.

Jag har kontakt med många av våra medlemmar och man kan väl säga så här – i majoriteten av fallen har de tagit till otroheten som en sista desperat åtgärd för att inte helt deppa ihop över att deras man eller fru behandlar dem illa, på ett eller annat sätt. Det kan i vissa fall handla om något så flagrant som fysisk misshandel men allt som oftast rör det sig om subtila elakheter – att frun vägrar ha sex med sin man, att mannen skämtar på sin frus bekostnad inför andra, att man inte svarar på tilltal, att man undviker sin partner i hemmet etc etc.

Varför ska det bara vara upp till den som är otrogen att ta ansvar för relationen? Ska inte frun som vägrar ligga med sin karl ta sitt ansvar, skilja sig och träffa någon hon vill ligga med? Ska inte gubben som påpekar att frugan borde gå ner i vikt ta tjuren vid hornen, dumpa frugan och skaffa sig en smal tjej?

Faktum är att folk, i de flesta fall, inte är otrogna utan anledning. Otroheten är ofta en reaktion på hur man blir behandlad. En person som känner sig älskad, sedd, bekräftad behöver inte vara otrogen. Däremot kan den personen över tiden ha fått så dåligt självförtroende att hon/han helt enkelt inte vågar skilja sig. Det är dessutom inte så jäkla lätt att bara skiljas när man är över en viss ålder, har barn, äger en massa saker tillsammans, har en gemensam umgängeskrets, inte har någonstans att ta vägen om man skulle flytta från det gemensamma boendet.

Styrkeförhållandet i en relation där den ena är otrogen är ofta det motsatta mot vad det ser ut att vara vid första anblicken.

Dominika Peczynski, chef för svenska VictoriaMilan