”Jag upptäckte en knöl i bröstet”

RELATIONER

Reneé Nyberg om fjolårets oro - nu leder hon Rosa bandet-galan.

15-20 kvinnor drabbas varje dag av bröstcancer.

Nästan 80 procent överlever, men Cancerfondens mål är att alla ska överleva.

I kväll arrangeras den årliga Rosa Bandet-galan för att samla in pengar till forskningen.

– Förra året upptäckte jag en knöl i bröstet och fick vänta en vecka på besked. Jag vill inte uppleva den ovissheten igen, det var fruktansvärt, säger Reneé Nyberg, programledare i kvällens gala.

Foto: Renée Nyberg leder årets Rosa Bandet-gala.

Oktober är världen över den rosa månaden. Rosa sidenpins säljs i mataffärer, flygplatser och shoppingcentrum kläs i rosa skrud och kampanjer i tidningar och på tv går i skärt. Allt för att öka medvetenheten kring bröstcancer och samla in pengar till forskningen.

– Jag kollar brösten säkert flera gånger i veckan. Jag har en påminnelselapp i badrummet. Och jag går även på regelbundna kontroller i och med att jag har bröstcancer i släkten, säger Blossom Tainton-Lindquist, chefredaktör för hälsomagasinet Blossom Magazine.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen som drabbar kvinnor, framför allt medelålders och äldre, enligt Cancerfonden.se. De senaste åren har chansen att bli botad ökat i takt med att bröstcancer uppmärksammats mer. Behandlingsmetoderna har utvecklats tack vare forskningen och medvetenheten hos kvinnor har ökat. De flesta som drabbas blir botade, men långt ifrån alla. Än finns det fler liv att rädda.