Forskare: Barn ska inte cykla i trafiken

Publicerad:
Uppdaterad:

”Vi släpper ut dem alldeles för tidigt”

Foto: Foto: MARGARETA BLOM SANDEBÄCK
CYKLAR SÄKERT Daniel Rydholm, 6, brukar cykla till dagis. ”Vi cyklar ofta tillsammans”, säger mamma Doean Rydholm. Hon kommer inte att låta Daniel eller treåriga lillasyster Monika cykla själva i trafiken än på länge. ”Kanske när de är tolv”, säger Doean Rydholm.

Barn under 12 år bör inte släppas ut i trafiken, enligt en ny studie.

De lever alldeles för farligt ute på vägarna – småbarnen har svårt för att tolka trafiken och cykla åt ena hållet medan de tittar åt ett annat.

– Föräldrar har ofta en övertro på barnens förmåga, säger Katarina Bokström på NTF.

Forskare vid Umeå universitet har undersökt trafikskador hos barn under en tioårsperiod.

Studien, som presenteras i Läkartidningen, visar att hela 75 procent av skadorna skett vid just cykelolyckor.

Olyckorna beror ofta på att barnen har svårt för att göra flera saker samtidigt. De har också svårt för att tolka trafiksituationer. Och eftersom det handlar om mognad går det inte att utbilda barn till att bli säkra i trafiken. Snarare tenderar olyckorna att öka efter utbildningsinsatser, visar studien.

”Impulser styr”

– Föräldrar har ofta en övertro på barnens förmåga. Men i barnens värld är det ofta impulser och fantasi som styr, säger Katarina Bokström, projektledare på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, som arbetar med frågor om barn och cykling.

Hon är inte förvånad över de nya forskningsrönen.

– Vi har en tendens att släppa ut barnen för tidigt i trafiken, säger hon.

Hennes bästa råd för att lära barn att klara sig i trafiken är att man som förälder ger sig ut och cyklar tillsammans med barnet.

– Då lär sig barnet trafikreglerna på ett naturligt sätt, utan att det blir någon teorilektion, säger Katarina Bokström.

Håller sig på banorna

Daniel Rydholm, 6 är ofta ute och cyklar tillsammans med sina föräldrar. Men de håller sig på cykelbanor långt i från bilarna.

För visst händer det olyckor ibland.

– Han cyklade omkull i går och slog sig på ena knät, berättar mamma Doean Rydholm.

Anna Mi Skoog

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM