Relationer

- Ingen är för fet för ett fuck

RELATIONER

Nyförälskade Inger Edelfeldt skriver om kärlek och lust

Kärleken är svår. Men det finns hopp. Det menar författaren Inger Edelfeldt, 45, som själv är nyförälskad.

I novellsamlingen "Riktig kärlek" skriver hon om det svåra och underbara med kärlek och lust.

"Att ge sig in i kärlek är ett risktagande, men den som inte vill förändra sig rekommenderar jag att vara singel", säger Inger Edelfeldt som själv är nykär.

Foto: KALLE ASSBRING

- Många ser på mig som en svart författare. Men jag har mycket hopp, och vid sidan av det destruktiva som finns hos alla finns det ett hopp. Det vill jag visa läsarna.

Hennes nya bok "Riktig kärlek" handlar om människor i en vardagsverklighet, om längtan och drift som ibland kan leda till destruktivitet och förnedring. Inger Edelfeldt vill visa många sidor av kärleken, även de svåra som när sorg och längtan efter att känna sig sedd går över till ett självplågeri. Eller till och med plågeri av den man vill bli sedd av.

Detta är något hon tänkt skriva om i tio år, men det är först nu som hon hittade formen. Noveller blev ett bra sätt att beskriva de många förhållningssätt som människor kan ha till kärlek och lust. I bästa fall skulle de båda gå att kombinera.

- Det går ju tyvärr inte att välja. Det vore bra om man kunde säga"I dag har vi passion, i morgon lite lugnare vardgskärlek".

Inger Edelfeldt tror att det finns för många klyschor om kärlek som sätter käppar i vägen för den. Men klyschan att känna sig sedd av sin partner, den tror hon på.

- Det är det som kärlek handlar om, det är däremot svårare att veta vad man menar med det.

En klyscha som också gäller, tror hon själv, är att det är först när man älskar sig själv som det går att ta emot kärlek och älska tillbaka.

Hennes egen erfarenhet talar för det. Inger är nu kär, och överraskad över hur bra det känns med den nye mannen. Pirr och förälskelse kan man faktiskt känna även efter fyrtio.

- Såsom livet öppnar sig för mig talar det emot klichéerna som finns om kvinnor efter 40.

Inger har gått i terapi och frigörande kurser för att få bort en självbild som gjort att hon upprepade gånger hamnar i fel sammanhang och situationer. Först nu kan hon känna en inre kärlekskärna till sig själv, som hon säger.

- Jag tycker om känslan av att kunna ändra min inställning till livet. Jag vet att det går.

Hon skrattar när jag frågar henne om hon tror att det visar sig om terapin visar sig ha hjälpt, nu när hon är kär. Det är inte så enkelt, påpekar hon.

Inger Edelfeldt har tidigare skrivit om kvinnligt missnöje med den egna kroppen. På frågan om man kan känna sig för ful för kärlek, tycker hon att det är sorgligt om någon känner så, men framför allt för att man hindrar sig själv från att bryta känslan av otillräcklighet.

- Ingen är för fet för ett fuck, säger hon och skrattar. Det är så.

Inger har fyllt 45 och tanken på barn finns där, men det har aldrig funnits som en biologisk längtan.

- Det är ju för sent nu. Det har liksom aldrig varit det läget i livet. Adoption har jag inte tänkt igenom riktigt.

Inspiration till novellerna kommer i viss mån från hennes eget liv, poängterar hon, men också från iakttagelser av omgivningen. Själv beskriver hon sitt liv som ett tillstånd där hon antingen skrattar eller gråter, liksom personerna i novellsamlingen. Ibland öppet, ibland tyst. I novellerna i "Riktig kärlek" vill hon dels berätta vad som kan stå i vägen för kärleken, dels vad som kan hända om man öppnar sig för den.

- För att få en matta ren måste man skaka den och stå ut med dammet.

Mattan är kärlek, dammet är allt det snedvridna och såriga som vi kan försöka bli av med. Det inte bara tror Inger Edelfeldt, hon vet.

Tre svar från Inger:

Fakta/Inger Edelfeldt

Ulrika Nandra

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer