De fick tjuren på fall

avPeder Nääs Sundemyr

RELATIONER

Idag börjar älgjakten i norra Sverige igen

Foto: Kerstin Svala
Fick tjuren på fall Jaktlyckan var god för det kvinnliga jaktlaget i Pajalatrakten. Från vänster Åsa Kaati med tiken Golda, Kicki Wanhatalo, Solveig Lahti, Yvonne Ramstad, Anna Fagerlönn, Karin Svarvare, Ann-Sofie Andersson, Kerstin Svala och Helena Poromaa-Karlsson.

För ett helkvinnligt jaktlag från Pajala-trakten tog årets älgjakt snabbt slut.

Efter bara ett par timmar hade de fällt en tjur.

– När jag just ska skjuta är jag väldigt fokuserad, då finns det ingenting annat. Men efteråt kom det över mig, säger skytten Helena Poromaa-Karlsson.

Foto: KERSTIN SVALA
Stolt skytt – Det var några som smakade på älgens blod. Det smakade som tomatjucie, sa de. Men jag skulle aldrig dricka älgblod, säger skytten Helena Poromaa-Karlsson.

På måndag drar älgjakten igång i södra Sverige. Och i dag lördag startar den igen i Norrland, efter en månads brunstuppehåll. Skogarna kommer att fyllas av hoppfulla hundar, män – och antagligen fler kvinnor än någonsin förut. De senaste tio åren har antalet kvinnliga jägare ökat med 58 procent.

En av dem, Helena Poromaa-Karlsson från byn Junosuando i Norrbotten, har redan hunnit fälla en älg. Hon ingick i ett ovanligt jaktlag, bestående av nio kvinnor och en tik, alla från trakterna kring Pajala.

– Vi tänkte att ett jaktlag med bara kvinnor klarar av det lika bra som männen. Vi såg det som en utmaning – och vi klarade ju av den väldigt bra, säger Helena Poromaa-Karlsson.

Jakten över efter ett par timmar

Tjejerna började jakten halv åtta på morgonen. Bara ett par timmar senare, innan tio, tog jakten slut. Jaktlaget hade bara fått lov att skjuta en älg.

– Vi kanske hade velat vara ute längre. Men alla var förstås nöjda och glada över att det hade gått bra. Tyvärr hann inte vår andra hund vara med, hon skulle ut på eftermiddagen, berättar Helena Poromaa-Karlsson.

Anja Kjellsson är samordnare på riksnivå för det kvinnliga jaktnätverket JAQT, Jagande Aktiva Qvinnor i Tiden. Hon känner bara till ett par jaktlag bestående av enbart kvinnor och det är ingenting hon jobbar aktivt med. I stället tycker Anja Kjellsson att det är viktigt att kvinnor kliver in i en värld som tidigare varit väldigt mansdominerad, beblandar sig, och att jakten på så sätt blir för alla.

– Jag tror att de flesta av våra kvinnliga medlemmar har känt sig välkomna och omhändertagna, överallt. Manliga jägare brukar påpeka att det är trevligt nu när det blivit mer blandade grupper som jagar, både med folk i olika åldrar och av olika kön, säger Anja Kjellsson.

Sex procent är kvinnor

Men hon blir glad och hoppfull över att se hur mycket intresset för jakt ökar bland kvinnor. Hon tror att ökningen hänger ihop naturligt med en större förändring.

– Grunden är samhällsförändringen i stort. Människor i dag gör vad de är intresserade av, oavsett om de är kvinnor eller män, säger Anja Kjellsson.

Samtidigt tror hon att vissa behöver lite hjälp på traven, till exempel genom hennes JAQT. Trots den stora ökningen av kvinnliga jägare är fortfarande bara nästan sex procent av de som löser ut jaktkort kvinnor. Anja Kjellsson hoppas att siffrorna kommer att fortsätta jämna ut sig i framtiden.

– Vi jobbar på det. Vi finns på plats på mässor och ordnar prova-på-jakt. Det finns många som är frilufts- och hundintresserade som inte vågar ta steget till att bli jägare. Eller så vet de inte var de ska börja. Det är viktigt att plocka fram förebilder som säger ”jag gjorde så här, så kan du också göra”, säger hon.

Fälla älgen inte viktigast

Helena Poromaa-Karlsson är en av dessa förebilder. Enligt henne är inte det viktigaste att fälla älgen, utan vägen dit.

– Man får mycket fina upplevelser. Man kan känna sig ensam, så att man verkligen tar in naturen. Sedan tar jag med mig alla intryck genom vinterhalvåret. Alla färgerna och ljuden.