Relationer

Pilsk i pisten!

RELATIONER

Ny forskning: Därför är skidåkning bra för ditt sexliv

Ska du och din älskling fira Alla hjärtans dag i en fjällstuga? Helt rätt!

Lust på skidor ger lust efter skidåkningen.

Det hävdar den norske läkaren och andrologen Kenneth Purvis.

Efter skid- åkningen blir det mys vid brasan.

– När vi har undersökt mäns lust och brist på lust har det helt klart visat sig att fysisk träning är en viktig faktor. Kroppen fungerar bättre om du använder den. Just skidåkning ger flera positiva aspekter, det väcker något primitivt som får igång hormonerna. Kärlekslivet mår väldigt gott av fjälliv, säger Kenneth Purvis, som forskar om sex och samlevnad på manskliniken Andrologisk Senter i Oslo.

Snön – naturens ljusterapi

En dag på fjället är en höjdare för erotiken, menar Kenneth Purvis. Ni har varit ute hela dagen, kinderna blossar av frisk luft och ansträngning. På kvällen är ni behagligt loja och kan krypa ihop, förhoppningsvis framför brasan i öppna spisen. Som om inte det räckte har både endorfiner och hormoner förberett er för en kärleksstund.

Den gnistrande snön tillför naturens egen ljusterapi, något vi så innerligt behöver den här tiden på året. Det ökar halten dopamin som påverkar hjärnans lustcenter.

– Det finns en sanning i att nordbor blir kåta till påsk, skrattar Kenneth Purvis, själv inflyttad från USA.

Ger kickar

Rent fysiskt skjuter hela systemet fart. När du åker skidor använder du muskler i hela kroppen och riktigt känner hur stark du är.

– Det finns undersökningar som visar att kvinnors förmåga till orgasm gynnas av allsidig träning i lagom dos. Men det handlar om måttlig ansträngning, inte att ta ut sig så att musklerna värker, säger Kenneth Purvis.

Skidåkning ger extra fina kickar, du förlägger din träning i en strålande miljö. Fjällvärlden med sina vidder och orörda natur väcker något ursprungligt hos oss. Det är vackert, det är stilla och du tar dig fram helt med hjälp av dina egna krafter.

– Män brukar tycka om att utmana sin styrka och pressa sig fysiskt. Att ta sig upp på höga berg ger en kick för den primitiva sidan hos mannen.  

Varning för barn och svärmor

I backen är det mycket uppvisningar och konkurrens. Se bara på alla som utmanar sig med att åka offpist i rasande fart. Att snudda vid det livsfarliga är en obeskrivlig kick för en del.

– Det är en njutning att få visa upp sig. Tänk att vara den som hoppar högst eller gör de snitsigaste konsterna. Det visar att man behärskar sin kropp och att man besegrar elementen. Du kan imponera och få respekt, det ökar självförtroendet.

När testosteronhalten ökar ger det en hormonell rusning. Lägg därtill att man förhoppningsvis kan njuta god mat och dryck i någon mysig hyrstuga. Kenneth Purvis ser bara ett varningstecken som kan sabotera kärlekslivet på fjällsemestern.

– Ja, det skulle vara att man har med sig många barn så att man inte får tillfälle till sex när man verkligen vill. Eller att man hyr en stuga med tunna väggar och har svärmor med sig – då hjälper nog inte ens skidåkningen ...

10 orsaker: Så väcker skidåkning lusten

1. Du anstränger musklerna och känner dig stark.

2. Du utmanar dig själv och får kickar av att göra något du uppfattar som lite farligt.

3. Du kan visa upp dina snitsiga färdigheter i backen så att alla ser det.

4. När du känner dig i form är du mer bekväm att visa dig naken.

5. Du får ljusterapi av snön.

6. Du kan njuta i en varm stuga på kvällen.

7. Semester – fri från alla krav.

8. Hormonhalterna höjs av träning.

9. Du gör något trevligt med din älskade.

10. Den primitiva mannen får en kick av att ta sig upp på höjder och att känna sig urmanlig.

Charlotta von Zweigbergk

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer