Mobiltelefon farlig för barn

Publicerad:
Uppdaterad:

Expert: Låt dem sms-a och använda handsfree

1 av 2 | Foto: HENRY LUNDHOLM
"ALLA HAR NALLE" Tove Andresen Pettersson är tio år. Hon och alla hennes kompisar har mobiltelefon. "Jag använder den för att ringa mina föräldrar - och de ringer ofta till mig", säger hon.

Barn ska inte använda mobiltelefoner.

Det slår norska barnombudsmannen fast - och får medhåll av svensk expertis.

Barnombudsmannen i Norge, Trond Waage, anser att barn under 13 år inte ska ha mobiltelefon.

- Barn ska inte användas som försökskaniner, säger han till tidningen Verdens Gang.

Kjell Hansson Mild, professor vid arbetslivsinstitutet i Umeå, forskar just kring mikrovågor, den strålning som kommer från mobiltelefoner.

Påverkar hjärnan

- Barn ska inte använda mobiltelefoner, annat än för att skicka sms eller tala i med handsfree, säger han.

Strålningen från mobiltelefoner är omdiskuterad. Farlig eller inte? Statens strålningsinstitut utreder på regeringens uppdrag om det behövs informationstexter till mobilerna och om det krävs särskilda rekommendationer för hur barn ska använda mobiltelefon.

- Vi vet i dag att strålning från mobiltelefon påverkar hjärnan, men vi vet inte om det är farligt. Men vi vet att barns hjärnor påverkas mycket mer än en vuxens, säger Hansson Mild.

Längre in i hjärnan

När mobilen används avger den en viss mängd strålning. På en vuxen person som håller telefonen vid örat når strålningen två, tre centimeter in i hjärnan. På ett barn når den omkring fyra centimeter. Och eftersom barnets huvud är mycket mindre än en vuxens nås en betydligt större del av barnets hjärna av strålning.

- Vi vet att system som växer påverkas mer än det som vuxit klart. De barn som börjar använda mobiltelefon i dag kommer dessutom att exponeras för mycket mer strålning under sitt liv än de som börjat använda mobil som vuxna, säger Kjell Hansson Mild.

Hjärntumörer

De så kallade NMT-telefonerna, som sedan 1999 inte används mer, ökade risken för hjärntumör betydligt. Och den åldersgrupp där risken ökade mest var just den yngsta.

- Man bör använda handsfree. Då blir strålningsdeponeringen i hjärnan 100 gånger lägre, säger Hansson Mild.

Men barn använder mobiltelefon.

Tove Andresen Pettersson från Täby är tio år. Hon och nästan alla hennes kompisar har mobil.

Svår avvägning

- Jag använder den för att ringa till mina föräldrar när jag kommit hem från skolan. Och så ringer de ofta till mig. Och så kan jag ringa min kompis som jag går med till skolan om hon inte kommit, säger Tove.

- Det är en svår avvägning. Hur påverkas hennes hjärna kontra att hon kan ringa om hon behöver hjälp. Vilket är viktigast? säger pappa Peter.

Alexandra Forslund

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN