Larma polisen – och skrik högt

RELATIONER

Så gör du om du möter en blottare

Sommaren är defintivt här och det betyder högsäsong för blottare.

Skrik högt – det är polisens bästa råd till den som utsätts för denna möjligen ofarliga men definitivt otrevliga form av trakasserier.

På vintern håller blottarna mest till på badhus men så fort solen tittar fram så sker det en markant ökning av antalet anmälningar mot blottare utomhus.

Enligt kriminalinspektör Patrik Lillqvist ska man protestera högljutt om man möter en blottare.

– Dels ska man larma polis och anmäla det och dels så ska man använda sin röst. Om man skriker kan man skrämma blottaren och ge honom oväntad och icke önskvärd uppmärksamhet. På så sätt kan man även varna personer runt om kring dig och ännu fler kan få signalement på honom vilket kan underlätta vår jakt, säger han.

Risk att hänga ut någon

Att ta en bild på blottaren med sin mobilkamera för att sedan lägga ut den på internet är inget som Patrik Lillqvist rekommenderar.

– Det kan betraktas som ofredande. Det innebär en stor risk om man hänger ut någon som man tror har begått ett brott för man tar ingen hänsyn till följderna. Folk kan ju lyncha personen i fråga utan att veta säkert om personen begått ett brott.

Den drabbade sätter gränsen

”Sexuellt ofredande” är ett brett begrepp. Blottning kan ingå i begreppet liksom tafsande, ovälkommen beröring eller sexistiska kommentarer.

Sexuellt ofredande kan leda till fängelse i upp till två år och vanligt ofredande, till exempel att upprepade gånger ringa och flåsa i någons telefon, kan leda till fängelse i upp till ett halvår.

Var går gränsen för trakasseri?

– Det beror på om den som drabbas uppfattar det som trakasseri.

Om någon ringer och flåsar i telefonen?

– Definitivt som ofredande om det är upprepade busringningar, för det är den drabbade personen som sätter gränsen och som har rätt att reagera på det som den tycker är fel, säger kriminalinspektör Patrik Lillqvist.

Fler anmälningar mot sexuellt ofredande

Enligt Brottsförebyggande rådets statistik över anmälda brott så ligger antalet anmälda blottningar varje år på ungefär samma nivå sedan 1990. Men under samma period har anmälningarna av brott rubricerade som sexuellt ofredande mer än tredubblats.

Detta kan antingen bero på att brottsligheten faktiskt ökat eller på att folk idag är mer benägna att anmäla. Ytterligare en orsak till ökningen kan vara att definitionen av begreppet sexuellt ofredande har förändrats sedan 1990. Peter Martens på Brottsförebyggande rådet tror på den sistnämnda teorin.

– Det kan ha skett en förändring i synen på blottningsbrottet så att det idag oftare definieras som sexuellt ofredande av polisen som registrerar det, säger han.

Dessutom kan det vara så att det tillkommit brott som inte fanns för 20 år sedan, som idag registreras som sexuellt ofredande.

– Tekniken har förändrats. Man kan ofreda folk på nya sätt, till exempel via SMS eller e-post och det kan också ha betydelse för anmälningsstatistiken, säger Peter Martens på BRÅ.

Ytterligare läsning:

Anna Swantesson