”Hur högt upp i åldrarna är det normalt med avundsjuka?”

RELATIONER

Läs hela chattet med Katerina Janouch

my säger: Hur långt upp i åldrarna är det okej med avundsjuka mellan syskon? Jag tycker att min 11-åring borde veta bättre, men hon kan vara så taskig mot min 7-åriga kille. Är det normalt?

Katerina Janouch säger: Ja, det är helt normalt. Avundsjuka mellan syskon kan pågå väldigt länge, hela livet faktiskt. Man förväntar sig ofta att en 11-åring ska ha vett nog att inte vara avundsjuk men barn i den åldern kan ofta vara barnsligare än man tror.

stina säger: Hur mycket är okej att kontrollera sin 15-åring? Hon är ute sent och är väldigt vag när jag undrar var hon hållit hus. Hon verkar inte dricka men någon gång har jag känt att hon luktat rök. Jag vill ju inte följa efter henne ut men samtidigt vill jag ju inte att hon gör något dumt...

Katerina Janouch säger: Stina: Jag tycker du ska ställa krav på att få veta var hon är och vem hon umgås med. Kräv tydlighet här. Det är ditt ansvar att ta reda på vad hon gör, för att kunna skydda henne.

frida säger: Tjena, min son är snart 14 och jag känner att det börjar bli dags för snacket om blommor och bin men hur gör man? Hur gjorde du?

Katerina Janouch säger: Vi har pratat blommor och bin sedan barnen var små så det har inte varit något problem för oss. När föräldrar själva börjar tycka att det är dags är det sannolikt för sent, då vet de nog det mesta redan. Om du blir generad så rekommenderar jag en bok som heter Kukbruk av Manne Forsberg. Erbjud sig sedan att diskutera och säg att han alltid ska kunna komma och fråga om det är något han undrar.

säger: Hej! Min dotter är 15 år och har nyligen börjat ha sällskap med en kille som är 20 år. Är detta ok,normalt osv? Det skall dock sägas att Killen är väldigt trevlig och sansad.

Katerina Janouch säger: Ja, det är helt normalt. Var glad att det är en trevlig kille och att över att din dotter är öppen med vem hon träffar. Det är vanligt att tonårstjejer ofta träffar äldre killar då de mer jämnåriga kan vara rätt barnsliga i den åldern.

Lena66 säger: Mina barn, flicka 13 pojke 10, bråkar och slåss hela tiden det är precis som om dom har en hatkärlek till varandra för dom kan inte vara utan varandra någon längre tid utan att längta efter varandra men när dom sen ses igen så är slagsmålen och glåporden ett faktum. senast igår sa min dotter att det är lika bra att ni beställer en gravsten om ni ska lämna mej ensam med honom. Hur ska man få dom att umgås utan att slåss, vi har alltid gått emellan och medlat men det är kanske fel?

Katerina Janouch säger: Det här är klassisk ”syskonkärlek". Alla dessa bråk är ett tecken på att de står varandra nära, många syskon slåss på detta vis. Det är inget tecken på att de inte gillar varandra. Trösta dig med att de antagligen är väldigt lojala med varandra utåt. Ta bråken dag för dag. Ibland kan de behöva reda ut det själva men andra gånger kan de behöva hjälp. Följ din egen intution.

stefan säger: Jag gör nåt nästan pinsamt, nämligen tjuvröker för mina egna barn. Dubbelmoral, jag vet. men vad gör man? är detta ok?

Katerina Janouch säger: Jag tycker att det är synd att du förstör din hälsa, du ska ju räcka till som förälder. Kan du inte försöka sluta? Det finns många bra avvänjningskurer. Annars är det bara en av många pinsamma saker vi föräldrar gör. Men först och främst hoppas jag att tar hand om din hälsa.

Mamma C säger: Hej! Min 6 årige son har en kompis som vi kan kalla för L. L vill jämt leka och hör av sig ofta. Personalen på förskoleklassen har sagt att de inte tycker att min son ska leka med L för att han trycker ned min son och att jag istället ska försöka hjälpa honom att hitta andra kompisar. Andra kompisar är inget problem men hur gör man med L på ett snyggt sätt. Vill inte såra någon men han hör av sig varje dag.

Katerina Janouch säger: Det här är svårt och känsligt. Försök att avstyra umgänget om ditt barn inte vill leka med L. Skyll på att ni är upptagna eller annat. Ofta brukar det lösa säga själv när man sagt nej tillräckligt många gånger.

stefan säger: Hej Katerina, Min dotter som är två vill nästan inte äta någonting, bara vänder bort huvudet. Vi tjatar och tjatar men det är så tråkigt... hur har du gjort? man kan ju inte tvinga in maten även om man skulle vilja...

Katerina Janouch säger: Nånting äter hon väl? N behöver se över vällingintag, som ofta är en stor bov, och mellanmålen. Många barn får i sig sitt dagsbehov på mackor, äpplen och o'boy och liknande. Ställ fram mat på bordet och undvik att göra ett stort drama av det - samt se över mellanmål och välling.

anonym säger: Varför gör personalen på min sons dagis så stor affär av att han fortfarande har blöja, är han onormalt sen eller vad tycker du,han är 3 år.

Katerina Janouch säger: Jag tycker inte att de ska göra en stor affär av detta. Vissa barn har blöja längre. Jag tror att personalen tycker att det är jobbigt att byta. Du bör prata med personalen om detta och komma fram till ett förhållningssätt.

C säger: Hej! Har idag två pojkar, 4 år och 6 år. Funderar på att försöka skaffa ett barn till. När är "bra" och "dåliga" åldrar att får syskon?

Katerina Janouch säger: Jag tycker att alla åldrar är "bra" och "dåliga". Men det finns fördelar med alla intervaller men dina barn kommer att ha roligast med varandra om de är nära i ålder. Jag tycker inte att det finns någon anledning att vänta nu när dina barn är så pass stora. Ett syskon tillför alltid något till familjen.

Katerina Janouch säger: Tack för den här gången, det är alltid lika trevligt. Vi hörs igen nästa vecka!

ARTIKELN HANDLAR OM