Kristdemokrater har mest sex

avLisa Röstlund

RELATIONER

Stora skillnader mellan partiväljarna

Kristdemokrater har oftast sex.

Centerpartister är mest tillfredsställda – vänsterpartister minst.

– Vi är generellt nöjda människor, säger Fredrick Federley (C).

– Vi har höga krav, säger Rossana Dinamarca (V).

Foto: CAROLINA BYRMO
Fredrick Federley (C) och Rossana Dinamarca (V).

Centerpartister är de som mest tänker på sex flera gånger i timmen. Sverigedemokrater debuterar tidigast. Kristdemokrater fantiserar mest om sex med sin nuvarande partner. 

V och S missnöjda

Miljöpartister föredrar missionären. Flest folkpartister har fått orgasm under sex.

Gruppsex är vanligast bland vänsterpartister. Flest moderater träffade senaste sexpartnern ute på lokal och var tredje socialdemokrat har under sex använt en leksak.

Det är mycket som kommer fram i Aftonbladet/United minds studie, framför allt stora skillnaderna i hur tillfredsställda de olika partiernas väljare är med sina sexliv.

Vänterpartister och socialdemokrater uppger i minst utsträckning att sexlivet är tillfredsställande; 44 respektive 45 procent. Centerpartiets väljare, som har lägst andel singlar, toppar listan med 65 procent, följt av Kristdemokraterna på 58.

”Borgerligheten mår bäst”

Tillfredsställelsen löper annars nära, men inte helt parallellt, med hur god hälsa man uppger sig ha. M, KD och FP uppger sig ha bäst hälsa – V, S och SD sämst.

Utbildningsnivån spränger blockgränserna, men andelen höginkomsttagare är klart störst bland alliansens väljare, och där är även arbetslösheten lägst.

Det är den sociala bakgrunden som avgör hur man röster, uppger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det har varit känt ända sedan 1930-talet. Hur man mår beror på under vilka sociala omständigheter man lever. Ytterlighetspartierna lever oftare mindre fördelaktigt. Borgerligheten har bäst sociala förutsättningar och mår bäst i Sverige.

”Vill bli tillfredsställda”

Kristdemokraterna har klart mest sex: 5,3 gånger senaste månaden i snitt, följt av Centerpartiet: 4,8 gånger i månaden och därefter Sverigedemokraterna: 4,6. V, S och FP har sex mest sällan: 3,3 gånger i månaden.

V-riksdagsledamoten Rossana Dinamarca, 39, hade inte väntat sig att det egna partiets väljare skulle må sämst sexuellt.

– Min bild är en helt annan: att vi bejakar sexualitet och att ingenting är tabu. Jag läste tidigare att feminister har bättre sex, och eftersom vi är ett feministiskt parti är det här förvånande. Ser man till onani, där vi ligger högt, tyder det på att vi vill bli tillfredsställda, och får man det inte bra kanske man fixar det själv. Det kanske har att göra med att vi har höga förväntningar, på både oss själva, vår partner, om hur vi vill ha det. Vi vet att vi kan ha det bra.

Tänker konstiga saker om C

– Ett fast förhållande behöver ju inte nödvändigtvis göra att man har ett bättre sexliv. Jag är lite förvånad över att vi har så många unga singlar med olika partners som ändå inte är nöjda. Det kunde man ju tänka sig var mer spännande, men å andra sidan är ju sexet inte så bra i början av ett förhållande när man inte känner varandra. Det kan också vara en stress. Det finns en bild av att man är lite misslyckad om man är ensam, att man då måste hitta någon att vara med. Man tillåts inte vara singel och lycklig.

Hon ler åt att de mest tillfredsställda är centerpartister:

– Det har jag ingen aning om varför. Ingen aning. Jag kan bara tänka på konstiga saker som jag inte kan säga! Du har kanske hört det Eskil Erlandsson pratat om (Erlandssons uttalande i riksdagen 2008 om svårigheten med att dra gränsen kring förbud mot sex med djur uppmärksammades för sin detaljrikedom, reds anm).

Själslig skoskav av normer

Om att SD har många tillfredsställda väljare säger hon:

– SD har en hög andel män och jag kan tänka mig att det där är männen som styr i sängen. Visst, de kanske känner sig tillfredsställda, men undra om tjejen är lika nöjd.

Sociologiprofessor Bo Lewin, huvudforskare bakom den förra befolkningsstudien 1996, uppger apropå att vänsterpartister tycks må sämst både hälsomässigt och sexuellt, att forskning visat att de som bryter mot normer mår sämre än genomsnittet.

– Även om man är ifrågasättande och vill bryta normer så är vi socialiserade i det samhälle som är typiskt för den egna generationen. Man får "själslig skoskav" av att bryta mot normen – hur dålig man än anser den vara.

”Ekonomisk oro dödar lust”

Dinamarca känner igen sig i att det kan vara tufft:

– Det är så himla svårt att bryta strukturer. Man hamnar i konflikt med sig själv. Det vet jag inte minst som förälder både till en pojke och en flicka. Och jag tror absolut det gäller sex också. Det kan bli ett stressmoment i att man vill stå för något, men ibland orkar man inte. 

Aftonbladet rapporterade i torsdags att svenskarna i dag har mindre sex än någonsin, och att lusten sjunkit jämfört med tidigare studier.

– Jag tror att människor är stressade. Vi har en stor förändring i välfärden, den sociala tryggheten. Det har varit ett samhälle som har slitits isär. Kopplat till de förändringarna är det nog inte så konstigt. Känner man oro för sin ekonomi, sitt arbete och sin livssituation har man inte lust till sex.

Alliansens väljare är överlag mer tillfredsställda, jämfört med oppositionens.

”Centerpartister nöjda”

Samtidigt har alliansväljarna större andel höginkomsttagare: runt 50 procent tjänar över 450 000 kronor per år. Bland oppositionens väljare är andelen höginkomsttagare runt 30 procent.

– Kopplingen är tydlig. Där har vi ytterligare ett skäl till minskade klyftor: ett mer jämlikt Sverige ger bättre sex åt alla. Det får man fundera på till en valaffisch, skrattar Rossana Dinamarca.

Fredrick Federley förklarar centerpartisternas sexuella välmående med attityd:

– Centerpartister är nöjda människor, och är det något man inte är nöjd med så tar man tag i det och ser till att få en ändring. Det tror jag präglar privatlivet också. För vänsterpartister tror jag otillfredsställelsen genomsyrar ganska mycket: man känner otillfredsställelse med samhället, livet, förutsättningarna. Det beror lite vad man fokuserar på. Jag tror de flesta centerpartister ser glaset som halvfullt, medan de flesta vänsterpartister ser glaset som halvfullt.

Råd med gymkort

Endast 14 procent av C-väljarna är singlar. Det är minst av alla.

– Man lever länge i sina relationer och är villig att rida ut problem. Många centerpartister är väldigt sociala och engagerade i styrelser och föreningsliv. Det tar man nog med sig i relationen: att man är öppen och vill reda ut problem.

Om att alliansväljarna skattar sin hälsa rejält mycket högre än oppositionen, säger Federley:

– Till viss del kan det ha att göra med att man har en del ekonomiska förutsättningar att jobba mer med sin hälsa. Man har råd med gymkort och sådana saker. Men det är en stor skillnad, gigantisk skillnad.

– Ligger det inte lite i borgerlig kultur att det är lite mer tillåtet att njuta, lägga pengar på god mat, umgänge och det speglar också av sig i hälsa. Det är skillnad om maten bara är något man ska forcera fram för att bli mätt eller om maten i sig är en upplevelse. Särskilt i centerpartiet dyrkar vi mat. Det är en kulturyttring på många sätt.

”Jobba åt andra sliter”

Men tror du värderingar gör hälsan bättre hos alliansväljarna?

– Till viss del, men jag tror det finns många förklaringsfaktorer. En sak är att borgerliga väljare kanske har mindre fysiska jobb, och de som har det ofta har egen firma. Jag tror att det sliter hårdare om man jobbar åt andra än åt sig själv.

Liksom Rossana Dinamarca tror han att det är stress som gjort att svenskarna har historiskt bottenrekord när det gäller sexlivet. Däremot gör han inte samma välfärdskoppling.

– Vi har det bättre nu. Vi har mer pengar och inflationen har inte ätit upp det, så vi får behålla mer i lön, så det borde inte handla om pengar, säger Fredrick Federley.

– Men det finns en livsstillsnjutning nu som gör att vi vill göra många saker för att vara lyckliga. Det tror jag jagar upp många. Du ska ha ett par utlandsresor, trycka in en weekend, äta på den och den restaurangen. Du ska ha hinna vara på de vinprovningarna. Det blir mycket sammantaget. Om man inte kan sortera i vad Facebook är blir det en otrolig stress.

Tror på månggifte

– Man tror att alla sitter med ett glas rosé i motljus och njuter. Men det är då man lägger ut bilden. Sedan är det tre veckor då folk jobbar arslet av sig, allt gå åt pipan, ungarna har lagt lego överallt, man går upp på morgonen och det är kaos. Det lägger man inte ut en bild på. Inser man inte det blir det en strypsnara. Följer man hundra personer hinner man inte matcha deras vackra middagar.

Federley var en av personerna bakom förslaget till nytt idéprogram för Centerpartiet som i januari slog ned som en bomb, bland annat för att det innehöll förslag till att tillåta månggifte.

– Det var utifrån perspektivet vad vi i det här huset (riksdagen, reds anm) ska bestämma. Och vi ska inte bestämma vem eller vilka folk vill leva sina liv med. Det togs inte så väl emot. Vi är inte redo än, men jag tror det kommer. Våra väljare liknar KD i mycket. De går mycket till kyrkan och så. Men skillnaden är att kristdemokrater vill att grannen ska leva precis som de. Det har vi inget behov av.

Fotnot: Vi redovisar här vad respektive partis väljare svarat. Antalet svarande är inte tillräckligt för att urvalet i de minsta partierna ska vara representativt. Skillnaderna mellan partierna är alltså inte statistiskt säkerställda.

ARTIKELN HANDLAR OM