Nu slår vi hål på piercingmyterna

Expert: Gravid? Då ska du skrota skrotet

OSENTIMENTAL Paula Uribe, 21, tog ut sitt navelsmycke när hon blev gravid. Trots att hon haft det i sju år är det inget hon saknar. ”Jag skulle ju kunna göra om det i framtiden, men jag tror inte det”, säger Paula.
OSENTIMENTAL Paula Uribe, 21, tog ut sitt navelsmycke när hon blev gravid. Trots att hon haft det i sju år är det inget hon saknar. ”Jag skulle ju kunna göra om det i framtiden, men jag tror inte det”, säger Paula.

Piercing i naveln, under­livet och bröstvårtor blir allt vanligare.

Men när gravidmagen växer ska skrotet bort.

Annars finns risk för spruckna hål och infektioner.

På piercingstudion Barbarella rekommenderas gravida kvinnor att ta bort navelsmycken när det är tre eller fyra månader kvar av graviditeten.

– Men det beror helt på hur stor magen blir. Vi säljer också speciella navelsmycken för gravida. De är mer böjbara är vanliga piercingsmycken.Visst kan man använda graviditetssmycket, men det blir ändå ett sådant tryck inifrån att piercingen riskerar att växa ut eller spricka, säger Yoshi Polin på Barbarella.

Ökad infektionsrisk

Berith Tingåker är förlossningsläkare på BB Stockholm. Hennes rekommendationer är att ta bort alla piercingar och smycken inför förlossningen.

– En piercing kan ge ökad infektionsrisk om den sitter i underlivet eller buken, särskilt vid kejsarsnitt. Man kan aldrig veta om man kommer att ­behöva göra ett akut kejsarsnitt, säger Berith Tingsåker.

Vid kejsarsnitt och andra operationer kan så kallad diatermi göras för att minska blodflödet.

Det innebär kraftig uppvärmning av kroppsvävnad med elektricitet. ­Metallföremål på kroppen riskerar då att bli strömförande och ge brännskador.

Inga amningsproblem

Ärrvävnad i bröstvårtan i samband med en tidigare piercing är inget problem för amningen enligt förlossningsläkaren:

– Det är ett så pass litet område i bröstvårtan där ärrvävnaden skulle ­förekomma. Man kan vara bröst­opererad och ändå få i gång amningen jättebra, säger Berith Tingåker.

Paula Uribe

Ålder: 21 år.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Jobbar med: Bloggar på Vi med barn (www.paulas.me) och arbetar på elbolag.

Familj: Sambon Hugo ­Rosas, samt är gravid i vecka 27.

Publisert:

Ämnen i artikeln