Familjerelationer

Byta julklappen – eller inte?

Av: 

Ida Davidsson

RELATIONER

Ska missnöjda barn få byta klappen? Så säger experterna

Klapparna är öppnade – men glädjen uteblev.

Barnet är missnöjd med gåvan.

Frågan är: ska hen få byta eller ej?

Att lämna tillbaka gåvor som inte faller en i smaken är ett laddat ämne. Handlar det om barn finns dessutom en annan aspekt: uppfostran.

Ska man som förälder låta barn med bister uppsyn få byta en oönskad present mot något som de hellre vill ha – eller bör surpuppor skärpa sig och vara glad för klapparna de faktiskt fick?

För nannyn Anne-Lie Arrefelt är svaret självklart.

– Ja, absolut att barn ska få byta. Det är ett sätt att lära dem att värdera det man får och att ha respekt för värdet. I dag har barn så mycket saker att det är bättre att de får saker som de vill ha och använder, säger hon och lägger till:

– Jag tycker att barn alltid ska få byta oavsett vem givaren är, det är snarare respektlöst mot den personen att behålla något som man inte använder. Enda undantaget är om någon har tillverkat gåvan själv.

”Ska kunna uppskatta tanken”

Barnpsykologen Hanna Thermaenius håller inte riktigt med.

– Jag tycker inte att barn ska få byta rakt av utan man måste skilja på om presenten kommer från familjen eller från någon det är känsligt för, som ett barn eller en avlägsen släkting. Barn ska rätt tidigt lära sig att kunna visa att de kan uppskatta den goda tanken, säger hon.

Kommer klappen däremot från en nära släkting ser hon inga byteshinder.

– Då är det ur uppfostringssynpunkt viktigt att kunna säga "det här blev inte riktigt rätt". Man behöver lära barn att saker man får är saker som man ska uppskatta.

Men om man låter knodden få sin vilja igenom och byta – är inte risken att barnet blir bortskämt?

– Nej, det tror jag inte. Jag tänker däremot att barn blir bortskämda av att få för mycket julklappar utan tanke, säger Hanna Thermaenius.

“Är det okej att byta julklapparna för att barnen inte är nöjda?”

Emil Borg, 37, arbetar på färjeinrederi, Gotland, barnen Linus, 10, Gustav, 7 och frun Maria, 33.

– Det är väl klart, om de får något de inte vill ha, som en tråkig stickad tröja, är det väl bättre att ge dem något de verkligen uppskattar i stället.

Gunnel Nygren, 69, pensionär, Emmaboda.

– Ja, det kan väl vara okej, fast jag tycker det är bäst att barnen berättar innan vad de önskar sig så att man kan undvika den situationen helt och hållet.

David Sheppard, 74, pensionär, Stockholm.

– Nej, men det har inte så mycket med uppfostran att göra utan mer att det är otrevligt helt enkelt. Jag tycker att om man har fått något så ska man uppskatta det.

Tobias Värn, 36, golvläggare, Gävle.

– Ja, det är okej. Om de till exempel fått fel tv-spel eller något sånt kan man väl rätta till det, det är lika bra. Det känns dumt att de ska vara missnöjda när det är enkelt ordnat, tycker jag.

Pernilla Björkman, 25, undersköterska, Göteborg.

– Svårt att svara på. Jag tror att jag skulle byta, men jag skulle berätta det för personen som gett barnet julklappen. Det känns okej att byta mest av den enkla anledningen att presenten inte ska ligga oanvänd, det är onödigt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer