”Vad skulle du helst göra, drunkna eller brinna upp?”

Av: Åsa Passanisi

Publicerad:
Uppdaterad:

Åsa Passanisi får svara på 76 ”varför” i timmen från barnen

Åsa Passanisi.
Åsa Passanisi.

Mitt i hyperstresstillståndet mellan dagis, spisen och alla andra måsten, sitter frågan som en smäck, igen:

– Mamma, vad skulle du helst göra, drunkna eller brinna upp?

– Älskling, jag vet inte, inget, nu måste vi skynda oss...

– Men om du MÅSTE välja, mamma?

Den eviga frågeterrorn: "Varför är himlen blå?", "Varför är vattnet blött?"...., varför, varför, VARFÖR..? I kön på Konsum, på tunnelbanan, vid middagsbordet:

– Mamma, vet du en sak...? Mamma, varför finns blommor? Mamma?

Men herregud, varför var det ingen som varnade mig för det här? Blöjträsket, nattvaken och vabdagarna - absolut. Men att livet skulle förvandlas till en enda lång frågesport med tre döttrar i huset var det ingen som yppade ett ord om. Nu är tjejerna äldre, frågvisheten har övergått till en slags svart tonårstystnad.

Men ändå, jag minns och jag hör frågorna från andra ungars munnar, söker en plågad mamma med blicken, hör hennes trötta suck. Och lider med henne när hon passerar gränsen och skriker ur sig ett "DÄRFÖÖÖÖÖÖR". Då har man liksom fått nog. Ordet "därför" är nämligen inget ordentligt svar. Det fick åtminstone en kavat 70-talsunge som jag lära mig. "Därför kan du inte säga, det är inget svar" hojtade jag glatt till min egen mamma när svetten lackade i hennes panna, efter att hon tålmodigt levererat pedagogiska förklaringar till en miljon meningslösa "varför" om sniglar, sudd och skägg.

Hon var nog nära ett sammanbrott många gånger, fattar jag i efterhand.

Men nu kan vi glädjas - halleluja, alla mammor - i dagarna kom en studie som ger oss upprättelse. Vi har rätt - ungar frågar om allt. Jämt och ständigt. Och det är oss mammor småttingarna ger sig på. Brittiska forskare har kommit fram till att ett barn i förskoleåldern ställer omkring 300 frågor om dagen. Mest frågvisa är flickor i fyraårsåldern - mellan klockan sju på morgonen och 20.00 - hinner de med 390 stycken "varför?". Och mottagaren till 82 procent av frågorna är som sagt - deras mamma.

Tre döttrar innebär ungefär 76 "varför" i timmen. Av den här enkla anledningen, alla mammor - är ett litet "därför" förlåtet. Jag tycker till och med att det kan vara på sin plats att sticka in ett knappt hörbart "käften" då och då. Och till dig som är nybliven mamma till en dotter: Stort grattis, du har en miljon frågor att se fram emot!Och när du har svarat klart - har ungen bara fyllt 10.

Vilka frågor tycker du är jobbigast att svara på? Kommentera nedan!

Publicerad: