Jag ska måla hela lovet, lilla mamma

Publicerad 2012-02-22

Isabelle McAllister: Pysslet håller i gång barnen i timmar

Sälen i all ära, men vad gör man på sportlovet om man inte är sugen på skidor? Pysslar förstås!

Inredaren och programledaren Isabelle McAllister tipsar om kreativa sysslor som går hem hos barnen.

Tumregeln för det lyckade hemmafixet: strunta i det vackra och perfekta. Improvisera, ta vad du hittar i skåpen, släpp förväntningarna och låt fantasin vandra fritt.

– Det viktiga för barnen är att man går ihop och gör någonting tillsammans, säger Isabelle.

Hemmapysslare

Hon är själv en aktiv hemmapysslare som ofta hittar på aktiviteter tillsammans med barnen Beppe, 2, och Della, 5. En favorit är att rita av varandra på golvet med hjälp av tusch och målarpapp.

– Det blir typ som på deckare i tv, där man gör streck kring kroppar. Sedan får barnen fylla i gubbarna med ögon, näsa mun, säger hon.

Är man riktigt i pysslartagen kan man pimpa gubbarna med textiler, glitter och paljetter som klistras fast på papperet. Och givetvis får barnen rita av de vuxna också.

”Det förbjudna kittlar”

När projektet är klart kan figurerna hänga kvar på väggen och fortsätta inspirera till måleri resten av dagen.

– Sist vi ritade höll barnen på i timmar och lade till detaljer. Min tvååring sprang förstås bara och drog färg över dem, säger Isabelle.

En annan säker vinnare är att måla på glas och göra gömmor i böcker.

– Det är det där lite förbjudna som kittlar – man får ju aldrig leka med glas annars. Använd vanliga tuschpennor, det går bort sedan. Lönnfack i böcker går snabbt att göra och skapar lite mystik, säger Isabelle.

Isabelles 5 pysseltips

1. Måla figurer på glas. Använd vanliga enkla tuschpennor eller, om barnen är lite äldre, riktiga glaspennor. Låt färgen härda i ugnen och vips har ni årets julklappar färdiga!

2. Klistra figurer i köket. Köp vinylplast på rulle (finns i alla möjliga färger). Låt barnen rita egna figurer som ni sedan klipper ur och pimpar köket med, till exempel brödrosten.

3. Rita gubbar à la tv-deckare. Lägg papp på golvet, tejpa fas och rita av varandra. Sedan går ni loss med kritor, tyg, pärlor och paljetter.

4. Gör ett lönnfack i en bok. Spara ett antal sidor i början och slutet och klipp en fyrkant i de som återstår. Klistra ihop sidorna som är hela.

5. Tillverka egna snöskak. Ta en syltburk och klistra fast en plastfigur, en smurf eller liknande i locket med superlim. Fyll burken med paljetter och glitter. Häll på vatten, ungefär 2/3, och resten glycerin (köps i färghandeln). Burken ska vara helt full, se till att det inte är för många luftbubblor. Klistra igen locket och kontrollera att det sluter tätt.

Fler tips hittar du på Isabelles blogg, http://blogg.familyliving.se/isabelles-blogg/

Fakta: Isabelle McAllister.

Ålder: 35.

Yrke: Designer och stylist.

Familj: Maken Erik samt barnen Della, 5,5, och Beppe, 2.

Bor: Stockholm.

Följ ämnen i artikeln