"Hon får bara orgasm av oralsex"

RELATIONER

Läs senaste chatten med sexolog Linn Heed

Linn Heed säger: Halloj i sommarvärmen. Högtryck idag i Stockholm... Men laddad för en chatt är jag.

Moderator säger: Då börjar vi med dagens frågor..!

molle säger: Hej! Vad kan man göra för att jobba upp närhet, ömhet och förälskelse? Vi behöver komma närmare varann både fysiskt och psykiskt, vilka sätt kan man göra det på?

Linn Heed säger: Det finns inga genvägar att gå, utan det är "hardwork", det vill säga man måste bestämma sig för att vilja satsa, "blod, svett och tårar". Det handlar så mycket om att avsätta kvalitetstid och att investera i varandra igen, både kroppsligen och själsligen. En konsekvens är att man behöver se över sina prioriteringar. Tv-programmen kanske får avstås, till förmån för en pratstund efter middagen. Gör saker som du och din partner tycker om tillsammans. Det kan vara att ta en promenad, en fika, gå träna, laga god mat, lyssna på musik, ta del av kultur, läsa varsin tidning men ändå ligga nära varandra i soffan. Ni behöver odla samhörighetskänslan och TA PÅ VARANDRA. Närhet, kroppskontakt och beröring väcker sinnena och lusten till liv. Sex föder sex, vilket innebär att vi under "sexfattiga" perioder kan stänga av kroppens behov av närhet. Då behöver man kanske hjälpa till att öppna upp en del dörrar när livssituationen ser lite annorlunda ut. Lycka till!

Meee säger: Jag har aldrig kommit med min pojkvän även om det är väldigt skönt, och de stör honom. Om jag själv håller på kommer jag, men jag skulle vilja veta om de finns nåt tips på hur man ska komma med bara vaginalt sex?

Linn Heed säger: Dom allra flesta kvinnor behöver någon form av klitorisstimulering för att uppnå orgasm. Vissa kvinnor kan av enbart penetrering komma, men det tillhör inte vanligheterna. Jag tycker att det är dumt att gradera orgasmerna, som om något är finare och bättre än något annat. Så är det inte, enligt min åsikt. Det absolut viktigaste borde väl vara att ni njuter tillsammans och att ni vågar ge er hän. Om det sedan är en klitorisorgasm eller en vaginal orgasm, en fontänorgasm eller multipla orgasmer som blir följden, spelar väl inte så stor roll? Var glad över att du kan få orgasm. Jag tycker att du ska smeka dig själv så som du gör när du onanerar. Pröva att göra likadant under samlaget. Använd också dina muskler i underlivet, till att knipa. Det kan hjälpa orgasmen på traven. Lycka till!

Linda säger: Hej Linn! Jag och min pojkvän har i princip slutat ha sex, och nu har jag blivit paniskt rädd för det. Inbillar mig att han varit otrogen (har inga som helst belägg för det) och att han kommer smitta mig med sjukdomar – min största skräck. Jag kan ju inte bara be honom testa sig? Har inte tagit upp det med honom. Vågar inte ha sex när det är som det är nu, vill ju men det tar emot, vet inte vad jag ska göra.

Linn Heed säger: Hej Linda! För det första! Varför har ni slutat att ha sex? Vad är det som har krisat i relationen? Avsaknaden av sex kanske är ett symtom på något annat problem som ni behöver ta tag i och lösa tillsammans? För det andra, VÅGA PRATA MED HONOM, om dina rädslor och hur du känner. Det är modigt att våga tala ur sig själv, och jag hoppas och tror att han kommer att uppskatta din ärlighet. Det i sig är en stor kärleksförklaring till honom tycker jag. Att i tystnad gå och älta detta, oroa dig och få ångest är inget alternativ. Du behöver faktiskt möta dina rädslor tillsammans med din pojkvän, för att ni ska kunna komma vidare, och det går. Jag lovar!

Hans säger: Hur vanligt är det med otrohet under sommarmånaderna, i procent räknat? Vilka är det som är mest otrogna, män eller kvinnor ?

Linn Heed säger: Hej Hans! Jag har inga procentsiffror att servera, men av erfarenhet så vet man att otroheten ökar under sommarmånaderna. Det har man gjort undersökningar på, sommar efter sommar. Värmen inbjuder och tillfällena blir flera. Många åker på semester, kanske utomlands, och anonymiteten och att bara "festa loss" kan locka till att göra snedsteg som man senare ångrar. I många undersökningar visar det sig att det både är män och kvinnor som bedrar. Idag finns det större möjligheter att bejaka sin lust och sin sexualitet, både för män och kvinnor. Det leder till en större frihet, men också att både män och kvinnor tar för sig i större utsträckning.

Li säger: Hej Linn! Någonstans läste jag en gång om knipövningar. jag skulle vilja veta lite mer om vad det är och hur man övar på dem? Vad är de bra för? Kram! /Li

Linn Heed säger: Jo, knipövningar är bra för att förebygga inkontinens och framfall. Alla kvinnor, även dom som inte har genomgått en vaginal förlossning mår bra av att varje dag knipa med dom så kallade pc-musklerna i underlivet. Du hittar dom när du kissar. Pröva att bryta av strålen med musklerna. På så sätt hittar du rätt och kan göra knipövningarna närhelst du vill. Att hela tiden hålla på och bryta av kisstrålen är inte att rekommendera, utan det är bara för att du skall hitta rätt sätt att knipa på. Sedan finns det olika vaginala kulor med olika vikter som man kan föra upp i slidan för att ytterligare träna underlivet, men det tycker jag till en början är överkurs. Knipövningarna kan du göra när du sitter på bussen, framför tv:n, på mötet osv. En stark bäckenbottenmuskelatur hjälper dig till ett skönare sexliv med starkare och kraftfullare orgasmer.

Mika säger: Har du några bra förslag och tips på utomhussex (typ platser eller olika sätt) nu såhär innan sommaren försvinner igen? Är lite nyfiken på det och skulle gärna prova det med min pojkvän.

Linn Heed säger: Det går väl att praktisera älskog i princip varsomhelst, det man ska tänka på är att man tar hänsyn till andra människor, då sex på offentlig plats inte är tillåtet. Det kan väcka anstöt och det måste man respektera. Men känslan av att kunna bli ertappade är upphetsande för många. Sedan finns det flera olika kända nakenbad, där man kan bada nakna och på så vis få ett upphettande förspel till lite senare. Ta med en mysig och skön filt, för att slippa barr i rumpan och myror i brallan.... Lite papper eller våtservetter kan också vara bra att ha. Ett nattdopp i månskenet och sedan lite skön sex på bryggan, där ni är ensamma, låter väl hur romantiskt och härligt som helst? Låt fantasin vägleda!

Misha säger: Hejsan! Min sambo har allt mer slutat ta initiativ till sex och jag känner mig allt mer "på" honom i vår relation? Han är inte heller längre lika intresserad av min njutning. Hur kan jag få honom att vara mer aktiv utan att göra världens grej av situationen? Hur mycket ska man prata och hur mycket ska man bara låta vara och se om det blir bättre genom att bara vara? Jag har en förmåga att alltid vilja prata om allt...

Linn Heed säger: Jo, även om jag är en person som gärna förordar KOMMUNIKATION, så är det viktigt, precis som du skriver, att inte prata sönder åtrån, lusten, längtan och relationen. För det tror jag att man kan göra. Det gäller att prata på rätt sätt, i rätt situation och om rätt saker, och att inse.... nu räcker det... nu kan personen inte ta in mer, och jag låter mer som en bandspelare på repeat, det vill säga jag upprepar allting flera gånger om, och det är inget bra sätt att kommunicera på. Jag tror i grunden på att mötas via orden, men det utesluter inte att man även kan skrida till handling. Ta initiativ du och visa att du åtrår och vill ha honom. Försök att bortse ifrån dina känslor ett ögonblick, att han inte längre tar så mycket initiativ. Det är inte alltid precis rättvist, och i perioder kan den ena parten i en relation behöva vara mer drivande än den andre. Märker du ingen skillnad, så markera tydligt att ni behöver prata "allvar", och avsätt ordentligt med tid för att försöka mötas i hur ni tänker och känner, och framför allt vad ni vill framöver tillsammans.

Fötter säger: Hej! Jag tänder på tjejfötter, varför gör man det och är det konstigt?

Linn Heed säger: Att tända på en viss kroppsdel, ett klädesplagg etc kallas för fetischism. Vissa personer behöver den typen av attribut för att överhuvudtaget tända sexuellt och kunna uppnå sexuell njutning. Är man mer nyfiken på varför man har just den här sexuella preferensen, så kan man undersöka det vidare i en insiktsbearbetande terapi. Så länge man inte skadar någon annan eller sig själv, så är det ingenting att känna skuld eller skam över. Är du nyfiken på varför, så tar du tag i det.

robban säger: Hej Linn, min tjej får endast orgasm när jag slickar henne, hon kommer aldrig när vi har sex. Vet du hur jag skulle kunna få henne att få orgasm när vi har sex?

Linn Heed säger: Fråga henne hur hon tillfredsställer sig själv vid onani? Använder hon fingrarna på ett speciellt sätt, en klitorisvibrator, eller en dildo? Trygga henne, och säg att du undrar för att du vill att hon ska kunna ha det maximalt skönt även under samlaget. Undvik att värdera orgasmerna, för det finns ingen orgasm som är sämre än den andre. När hon känner sig trygg så kan hon förhoppningsvis våga visa dig hur hon smeker sig själv, då kan ni göra på samma sätt när ni har samlag.

Kurre säger: Hej! Det pratas mycket om klamydia i dessa tider. Till frågan. Hur länge kan man gå med det i kroppen om man inte får behandling? Flera år? Eller självläker det till slut?

Linn Heed säger: Problemet med klamydia är att det i cirka 50 % av fallen är en "tyst sjukdom", det vill säga personen i fråga får inga som helst symtom, som flytningar, klåda, sveda, urinträngningar med mera. Man kan gå med det relativt länge, men så småningom brukar kroppen läka ut infektionen. Problemet och komplikationen är att bakterierna kan föras vidare upp i äggledarna och orsaka en äggledarinflammation, eller hos killarna en bitestikelinflammation, vilka båda kan leda till sterilitet. Så följderna är allvarliga. Ta för vana, att ALLTID testa när du har haft ett oskyddat samlag, såvida du inte med säkerhet vet att personen är helt och fullt frisk. Skydda med kondom. Det hjälper, både mot sjukdomar och dagen-efter-ångest.

Moderator säger: Nu är tiden tyvärr snart ute, dags för dagens sista fråga!

Pillan säger: Hur mycket påverkas barn av att man har sex? OM dom nu skulle råka komma in i sovrummet när man har sex? Vad ska man säga? Kram Pillan.

Linn Heed säger: Försök att vara så naturliga som möjligt. Sex är en naturlig del av livet, och en kärleksrelation. OM barnet ställer en fråga, så försök att besvara den så enkelt som möjligt. Krångla inte till det, eller i värsta fall, säg inte att det där tar vi när du är större. Barn kan ofta nöja sig med enkla förklaringar, och på så vis släppa saker och gå vidare. Ställer dom ännu mer frågor, så finns det böcker som man kan läsa tillsammans med sitt barn. Pernilla Stalfelt har skrivit en underbar bok som heter "Kärleksboken". Läs den tillsammans med ditt barn. Den är fantastisk!

Moderator säger: Chatten är tyvärr slut för idag! Stort tack till dig Linn, och tack till alla er som ställt frågor.

Linn Heed säger: TACK för idag. Vi ses igen om precis en vecka! Stor kram till er alla!