Kylies cancer räddar liv

RELATIONER

– men sprider samtidigt onödig oro

Sångerskan Kylie Minogue var bara 36 år då hon fick bröstcancer.

Hennes sjukdom fick många kvinnor att kolla sina egna bröst – men spred samtidigt den felaktiga uppfattningen att bröstcancer främst drabbar unga.

Foto: Kylie Minogue.

När popstjärnan Kylie Minogue drabbades av bröstcancer, fick det rekordmånga kvinnor att gå och kolla sina bröst. Forskare talade om ”Kylie-effekten” – och den var bra, eftersom tidigare kontroller gör att fler upptäcker sjukdomen i tid.

Men då Minogue bara var 36 år när hon blev sjuk, har många felaktigt fått intryck av att bröstcancer främst drabbar yngre kvinnor, uppger Daily Mail.

Risken ökar med åldern

En brittisk undersökning av kvinnors kunskaper om bröstcancer visar att en majoritet av de 2 200 tillfrågade trodde att kvinnor under 70 löper större risk att drabbas än de över 70. En tredjedel av de tillfrågade trodde att kvinnor under 50 år är de som drabbas oftast.

Dr Lesley Walker, som höll i undersökningen, menar att detta visar på baksidan av ”Kylie-effekten”.

– Det kan skapa panik hos unga kvinnor, samtidigt som äldre kvinnor ”luras” att tro att ålder inte är någon relevant faktor när det gäller bröstcancer, säger en dr Lesley Walker till Daily Mail.

Bara fyra procent under 40

Sanningen är att det är precis tvärtom; risken att bli sjuk ökar med stigande ålder. Enligt Cancerfonden är hälften av de kvinnor som diagnosticeras med bröstcancer i Sverige över 64 år. Bara fyra procent är under 40 år (2004).

Kylie Minogue är i dag tydligt på bättringsvägen och ska börja turnera igen i slutet av detta år.

Läs också

Anna Andersson