Vår femåring vägrar ny mat

RELATIONER

Nannyn AnneLie svarar på läsarfrågor

Foto: AnneLie Arrefelt.

Vår femårige son är helt ointresrad av mat och det blir alltid bråk vid matbordet. Det enda han verkligen älskar är fisk. Allt annat är för honom ett ”nödvändigt ont”. Han vill aldrig prova något pålägg, ibland vill han inte ens ha smör. Yoghurt har vi köpt massor av men han vill sällan prova. När han väl gör det så säger han att det inte är gott. Ingen snabbmat, som barn brukar älska, gillar han. Han vägrar både frukt och grönsaker. Ska vi fortsätta prova olika maträtter?

Nanny AnneLie: Dra ner på era ambitioner att han ska prova nytt. Håll er till det som han är van vid och variera något litet till varje mål. Om han nu gillar fisk, servera med tillbehör i små portioner. Barn blir ofta stressade av föräldrarnas "jätteportioner" och tappar lusten helt. Låt honom servera sig själv. Många barn har inte vuxnas känsla för matens mysiga inverkan utan tycker det är ett störande avbrott i leken. Vissa blir aldrig storätare, ens som vuxna. Växande aktiva killar brukar komma igång och äta för att kroppen kräver det. Så se till att ni har trevliga matsituationer och att han får äta det han vill utan tjat.

Jag undrar om du har något tips på hur vi får vår fyraåriga tjej att städa upp på sitt rum?

Nanny AnneLie: Bäst är att etablera städningen som en rutin. Påbörja städningen gemensamt, låt henne delta ordentligt och inte bara titta på. Gör städningen till något positivt och låt det inte ta mer än max 10 minuter. Det brukar funka bäst att städa före kvällssagan eller barnprogrammen, eftersom myset i sängen eller framför tv:n blir en belöning.

Skriv till mig!

Läs fler frågor till nannyn:

ARTIKELN HANDLAR OM