”Hur kort kan snoppen vara för samlag?”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-20

Läs hela chatten med sexolog Linn Heed

Linn Heed.

Linn Heed säger: Halloj! Då är jag på plats och hoppas på en intressant och givande chatt.

Moderator säger: Då kör vi igång! Tänk på att ställa korta frågor, annars kommer inte slutet på frågorna med.

Anonym säger: Hej. När jag och min kille hade sex bakifrån förra veckan så fick han ont efter det. Han har aldrig haft sex bakifrån förut. Är det vanligt att killar får ont?

Orolig tjej

Linn Heed säger: Sex ska i regel inte göra ont. Då har man kanske tagit i lite för hårt, eller hamnat i en obekväm ställning. Att ha sex bakifrån brukar inte så ofta göra ont för killen, men vissa tjejer kan få ont i livmodertappen när penis stöter emot hårt. Jag tycker inte att ni behöver oroa er, men händer det upprepade gånger så kan det vara värt att kolla upp. När/OM det gör ont igen, avbryt och försök med en annan ställning och se om det känns bättre. Lycka till!

Maki säger: Hej Linn, jag har en fråga som jag upplever som ett stort problem... Ibland kommer jag efter bara 1 minut medan jag ibland kan hålla på väldigt längre, och detta är bara vid vaginalt samlag... Då flickvännen utför oralt samlag eller annat så kan det ta väldigt lång tid innan jag kommer... Varför är det så?? Jag brukar alltid ta lång tid på mig på förspelet och då blir jag även väldigt upphetsad, kan det ha någon betydelse till att jag ibland kommer väldigt snabbt? Tilläggas kan att samma sak händer när jag onanerar själv, ibland går det snabbare och ibland saktare men i och för sig aldrig så kort som 1 minut.

Linn Heed säger: Det är det som är det underbara och härliga med sex, att det ser lite olika ut från gång till gång och att man kan bli spontant överraskad. Allting är inte förutsägbart och går att kontrollera, som tur är. Att komma "snabbt" eller inte, kan vara beroende av flera olika faktorer. Att ha ett långt och skönt förspel, där man "triggar" och "retar den sexuella upphetsningen" kan bidra till längre, skönare orgasmer och en kraftfullare utlösning med mer sperma. Mycket handlar också om vad man är i för "mood", det vill säga sinnesstämning, humör och hormoner. Ibland vill man att det ska gå fort och kan trigga genom en sexuell fantasi, ibland vill det sig inte riktigt, och hur gärna man än försöker nå extasen så infinner den sig inte. Jag tycker att det låter härligt att du kan komma tillsammans med din flickvän, både vid vaginala och orala samlag. Variationen berikar!

Anonym säger: När ska man börja med sex?

Linn Heed säger: När man själv känner att : JA NU VILL JAG VARA MED DEN HÄR PERSONEN, och när man också vågar säga NEJ NU KÄNNS DET INTE RIKTIGT BRA, NU VILL JAG AVBRYTA. Att både kunna hitta ja:et och nej:et inom sig och våga stå för det. Då är man känslomässigt och fysiskt redo. Enligt lagen måste man vara över 15 år för att få ha samlag.

kjelle säger: Hej Linn. Vad gör man åt för trång förhud?

Linn Heed säger: Det beror dels på ålder (man utvecklas under puberteten och tonåren), och dels på hur stort problemet verkar vara. Går det att tänja lite grann, men stramar, så kan man sakta men försiktigt med hjälp av barnolja, försiktigt tänja ut förhuden på egen hand under ett par veckors tid. Är det smärtsamt och tar emot så finns det ett mycket enkelt, litet och komplikationsfritt kirurgiskt ingrepp som man kan göra. Man får lokalbedövning och får gå hem samma dag. Ta kontakt med din ungdomsmottagning om du är under 23 år. Där kan dom hjälpa dig vidare! Lycka till!

Annie säger: Hej Linn! Jag blev sexuellt utnyttjad under min barndom och en bit in i tonåren. Nu när jag är vuxen kan jag bara få orgasm vid sex ifall det är hårdhänt, jag blir fasthållen, riven etc. Min pojkvän tycker det är helt okej och gör det gärna, men jag undrar om det är sunt med tanke på mitt förflutna, och om det är normalt? Tacksam för svar.

Linn Heed säger: Att bli sexuellt utnyttjad som barn är ett psykologiskt och känslomässigt trauma, som KAN sätta spår och avtryck i det vuxna samlivet ihop med en partner. Det behöver inte göra det, men tumregeln är att det alltid är sunt och bra att ge sig själv möjligheten att bearbeta tidiga trauman, för att man ska kunna försonas med sin historia och kunna leva fullt ut i vuxna nära relationer. Har du fått möjlighet att bearbeta det som hände? Ibland får man hjälp där och då, och det kan vara fullt tillräckligt, men ibland behöver man fortsätta ta tag i saker och ting i den vuxnes kropp och känslor och bearbeta igen. Vad gäller sexuella preferenser och vad man blir sexuellt upphetsad av ser så olika ut. Så länge du och din pojkvän är helt på det klara med vad ni gör och vad ni gillar tillsammans, och så länge det inte finns en dold agenda mellan er så är det väl helt okej. Det jag är lite orolig för är att du har starka försvar mot det som du tidigare har upplevt och att en överlevnadsmekanism hos dig har blivit att omvandla förnedring, förtryck, maktövergrepp och kontroll till någonting helt annat. Fundera över det här och sök samtalshjälp om du vill få vidare hjälp att fundera och vrida och vända på saker och ting. Håller en tumme för dig! Kram!

Anonym säger: Hej Linn. Jag är en kille som aldrig lyckats komma på det "vanliga" sättet, jag måste alltid hjälpa till själv. Jag känner mig helt avslappnad och jag tycker att det är väldigt skönt, men jag lyckas aldrig nå klimax. Jag och min tjej har ett bra sexliv ändå så det är inget jätteproblem men det vore skönt att slippa fixa det på egen hand varje gång... /evighetsmaskinen

Linn Heed säger: Du kan få utlösning och orgasm, men det säkraste, och mest trygga sättet är när du smeker dig själv. Det är inte så ovanligt. Vi är vanemänniskor och våra kroppar är präglade på rutin och återkommande beteenden och upplevelser. Det handlar om att du får försöka "lära om" och sakta men säkert våga/kunna/vilja komma i din tjej när ni har samlag. Det är lätt att det blir en mental hake, och "hang-up" som man behöver jobba sig förbi. Ibland är det mer motstånd och ibland går det lite lättare. Det viktiga är att det inte blir en prestigejakt där du känner dig pressad och stressad, för då kommer det aldrig att fungera. Prata gärna öppet med din tjej om det här och så kan ni experimentera tillsammans. Ett sätt är att du smeker dig själv till nästan utlösning och sedan tränger in i henne precis i ögonblicket. Då lär sig kroppen ett nytt sätt att komma på. Lycka till!

tom säger: Är det sant att man kan få hiv genom oskyddat oralsex?

Linn Heed säger: Man har uppmätt små mängder av hiv-virus i saliv. Är det så att man tar utlösningen/sperman/sädesuttömningen i munnen och sedan sväljer, så ökar naturligtvis riskerna markant. Säkert oralsex är med kondom/slicklapp. Ett sätt att göra oralsexet med kondom lite roligare, är att lära sig att trä på kondomen med munnen. Det går men kräver lite finess och träning, men kul och överraskande blir det!

tjo säger: Jag och min sambo har nästan aldrig sex längre... Och när vi har det vill jag bara få de överstökat.. Det är inte romantiskt, eller "glödande" längre... Vad ska man göra för att få tillbaka vårt gamla sexliv, som när vi var nykära..?

Linn Heed säger: Dels kan man prata om det och se om man VILL SAMMA SAKER.... Är båda missnöjda med den situation som är, så finns det ju större möjligheter och förutsättningar för att det ska kunna gå att jobba för en konstruktiv förändring. Man behöver jobba på sin relation och sitt sexliv. Det är sällan som det fungerar perfekt per automatik hela tiden. Vissa perioder kan bara flyta på, men andra perioder i ett långt förhållande behöver både lite smörjmedel, och skjuts på i uppförsbackarna. Avsätt tid för varandra, och tid för sex. Tänk romantik. Vad gjorde ni för varandra när ni var nykära? En bra tumregel är att man skall försöka göra någonting bra för sin partner, varje dag. Det kan vara en liten sak, men att visa den man älskar omtanke och kärlek i ord och handling, varje, varje dag, är ett bra sätt att hålla lågan och kärleken vid liv. Att börja ta varandra för givet, att inte anstränga sig och att låta det mesta bli slentrian är farligt i längden. Gör någonting som du vet att ni båda två uppskattar. En mysig picknick, en lång skön sovmorgon med frukost på sängen, en långpromenad och stanna till vid mysiga uteserveringar??????? Det går att få lågan att brinna igen, men ingenting kommer gratis.

Anonym säger: Hur kort kan killens snopp vara för samlag? Finns det någon minimigräns? Fundersam

Linn Heed säger: Det är alltid vanskligt att sätta ut gränser i centimetrar och säga att det här är normalt, det där är onormalt, det här fungerar, det där fungerar inte. En västerländsk FULLVUXEN mans penis är i genomsnitt 15 centimeter lång i erigrerat tillstånd. Har man en kortare penis, så går det utmärkt att utföra samlag. Det handlar om att hitta en samlagsställning som fungerar.

elin säger: Hej Linn! Jag tänkte fråga, när vet man att man älskar någon? Efter hur lng tid? Kram/ Elin

Linn Heed säger: Hej Elin! Vilken bra och fin fråga. Många gånger är vi slarviga med orden och att Älska någon kan ibland vara både lätt och svårt att säga. När menar man det, när säger man det utan känsla, när känns det för starkt och läskigt att uttrycka?????? Jag tror inte att det finns någon måttstock vad gäller tidsaspekten, utan jag tror att var och en måste våga söka svaret inom sig själv. Hur känns det i magen. Våga pröva tanken och orden när du är själv och tänker på en viss person. Är det det här som jag känner? Kärleken är mångfasetterad och uttrycken är färgstarka, många och överraskande ibland. Ålder, kön, ursprung, uppväxt, pengar med mera känner inga gränser för kärleken. Det som ibland kan göra en besviken är när man träffar på en annan människa som har ett annat begrepp och definition av att Älska. Det är viktigt att respektera varandras sätt att känna och uttrycka sig på, men ibland blir man också besviken. Det allra viktigaste dock är att du vågar vara sann med dina känslor, både inför dig själv och inför den du håller av. Kram!

Moderator säger: Nu börjar tiden tyvärr ta slut. Vi hinner med en sista fråga.

poppe säger: Hej Linn. Jag vill få ett svar på den klassiska myten "sperma är bra för kroppen". Att svälja alltså. Sant eller falskt?

Linn Heed säger: Bra och bra.... Nummer ett är ju att man är frisk. Man ska aldrig svälja sperma om man inte vet att personen ifråga är fri från könssjukdomar, eftersom koncentrationen av t ex hiv-virus är mycket hög i sperman. Det är inte på något sätt farligt eller ohälsosamt att svälja sperma. Det är flera olika vätskor från olika körtlar som har blandats ihop till en ganska proteinrik "cocktail". Ofta handlar det mer om mottagaren ifråga gillar smaken, doften och konsistensen. Alla är vi olika!

Moderator säger: Då är det slut för den här gången. Tack Linn och tack alla ni som ställde frågor!

Linn Heed säger: TACK för att ni ville vara med på chatten en sådan här solig, varm och härlig dag som det i alla fall är i Stockholm. Tänk på att vara snäll mot dig själv, men framför allt att göra någonting gott och kärleksfullt för någon som du gillar/älskar. Kram på ER!