Deras dotter – svart på vitt

avJonas Sverin

Föräldrarna kallar lilla Nmachi för ett mirakel

LONDON. Angela och Ben kommer ursprungligen från Nigeria och är båda mörkhyade.

Trots det födde de ett vitt barn som inte är albino.

– Jag är säker på att hon är mitt barn ... men jag förstår inte varför hon är ljus, säger pappa Ben.

Foto: PETER SIMPSON/(C)NEWS INT/BULLS
blev lite chockade Nyfödda Nmachi såg inte ut som mamma Angela och pappa Ben väntat sig. Dottern är vit – men inte albino. Här med syskonen Chisom och Dumebi.

Trots att båda föräldrarna är mörkhyade var den lilla flickan Nmachi blond och blåögd när hon föddes på ett sjukhus i London härom veckan. Hennes namn betyder Guds skönhet och Angela, 35, och Ben, 44, kallar henne ett mirakel. Men de erkänner att de blev lite chockade första gången de såg henne, skriver The Sun.

– Efter födseln satt vi och stirrade på henne i evigheter utan att säga någonting, säger Ben.

Han säger att han till och med skämtade och frågade om dottern var hans. Men Ben är övertygad om att det är han som är pappan.

Inga vita i släkten

Ben och Angela bor i London, men kommer ursprungligen från Nigeria. Lilla Nmachi är inte albino och föräldrarna påstår att det ingen av dem har några vita släktingar som kan förklara hennes ljusa hudfärg.

– Vi känner inte till några vita förfäder. Vi undrar om det hela är ett genetiskt spratt. Men till och med då undrar man varför hon har långt lockigt hår, säger Ben.

Genetiska experter i England säger till The Sun att födseln är extraordinär. Men Leif Andersson, genetiker vid Uppsala universitet, är inte lika förvånad.

– I det enskilda fallet är det ovanligt, men om man tittar på en hel population så händer det. Som genetiker stöter vi på sådant här hela tiden.

Kan ha anlag

Leif Andersson säger att det mest troliga är att båda föräldrarna bär på ett recessivt anlag som ger ljus pigmentering. Alltså att båda bär anlag för ljus hudfärg, men att den mörka hudfärgen är dominant.

– Men det kan också vara en ny mutation som dykt upp, säger han.

”Hon är vacker”

Leif Andersson jämför med djurvärlden där det hela tiden händer att nya mutationer uppstår. Han tar exemplet med guldhamstrar, där alla djuren från början hade samma färg på pälsen innan de gjordes till husdjur för 100 år sedan. Nu finns de i en mängd olika färger.

Oavsett orsaken bakom Nmachis hudfärg är Ben och Angela glada över tillskottet till familjen.

– Hon är vacker och jag älskar henne. Hennes hudfärg har ingen betydelse, säger Angela till The Sun.