”Hur kan jag få min dotter att skaffa barn?”

Publicerad:
Uppdaterad:

Sexologen Malena Ivarsson svarar på läsarfrågor om relationsproblem.

Malena Ivarsson är sexolog med över 30 års erfarenhet av att hjälpa folk med relationsproblem. Mejl: malena.ivarsson@aftonbladet.se
Malena Ivarsson är sexolog med över 30 års erfarenhet av att hjälpa folk med relationsproblem. Mejl: malena.ivarsson@aftonbladet.se

Jag måste få prata

Skriver till dig för jag tycker det verkar som om du kan mycket, jag läser jämt dina spalter och du har gett många kloka svar. Nu är det min tur.

Jag och min pojkvän har varit tillsammans i 2,5 år. Det har varit många turer, mycket tack vare mig, men vi har klarat allt, tills nu.

Han har tröttnat och funderar på att lämna mig.

Jag skulle vilja träffa någon att prata med, dels för att jag vill veta varför jag har handlat som jag gjort, för att undvika det i framtiden. Dels för att jag inte har en aning om hur jag skall ta mig igenom en separation.

Jag är bara 21 år, jag undrar hur jag skall gå till väga? Vart vänder man sig? Vårdcentralen? Ungdomsmottagningen?

Jag har dragit mig för att söka hjälp, men nu är det kris.

Tacksam för svar

Malena: Hej, tack för dina vänliga ord.

Kontakta Ungdomsmottagningen, de flesta tar emot ungdomar upp till 23 år.

Ett uppbrott är förstås jobbigt och det är klokt av dig att söka hjälp. Oftast är det värsta med att bryta upp att man fastnar i dystra tankar om framtiden. Men den vet man inget om. Det enda man vet är att kriser kan vara stärkande och att du så småningom kanske mår bättre än förut.

Tänk på att du haft en relation. Bara det har ett stort värde.

Hon känner inget vid sex

Jag och min tjej har glidit ifrån varandra på alla stadier och särskilt det sexuella.

Vi har varit tillsammans i drygt tre år och problemet med sexlusten började när vår son föddes. En tid efter förlossningen skulle vi återuppta sexet, men då upptäckte hon att hon inte kände något när jag var inne i henne.

Nu vill hon inte ha sex, men ställer upp för att jag vill det. Detta får mig att bli sexuellt frustrerad och den senaste tiden har jag smygtittat på internet på killsex, transar, shemales, analsex och wet. Jag har även chattat på IX.se med andra män och tjejer och haft telesex med män i hemlighet.

Jag har tyckt att det har varit upphetsande och onanerat till detta.

Jag vill väldigt gärna snacka med min tjej om hur vi ska kunna hitta tillbaka, men hon vill inte prata om sex.

Är jag på väg att bli bi eller gay eller kan det vara min nyfikenhet som lurar mig? Jag är fruktansvärt vilsen, men jag vill ha sex med min tjej – även om det bara är oralt. Har du något råd som kan hjälpa oss?

Tobbe

Malena: Du känner dig bortstött av din tjej och börjar fantisera om allt möjligt, inte minst om andra killar.

Grunden är att du tvivlar på ert förhållande och känner dig avvisad och orolig. Ett problem verkar vara att din tjej inte känner så mycket efter förlossningen, kanske ska ni börja med att ta tag i det.

Du säger att hon inte vill prata om sex men hon kan väl svara på om hon saknar sex och hur hon tänker kring det.

Det finns ju andra saker än samlag, ni kanske kan börja med att bara ligga i sängen och smeka varandra försiktigt.

Ni behöver stärka ert band, du kanske kan använda nån sexleksak när du smeker henne. Det finns också smartballs som hon kan använda för att träna upp bäckenbottenmuskulaturen efter förlossningen och öka känsligheten.

Men grunden är att du känner dig otrygg och behöver stärka din självkänsla. Gör sånt som du mår bra av och utmana dig själv på nya områden.

När hon märker att du blivit tryggare i dig själv så kommer hon att dras till dig som en värmesökande missil.

Jag tar på mig min dotters problem

Jag är utbildad psykoterapeut och ändå känns det som om allt som rör min dotter är mitt fel, allt från hennes acne till hennes problem med killar. Jag har väldigt lätt att skuldbelägga mig, och tycker det är mitt fel att min dotter på 31 år inte fixar några vettiga relationer.

Hon är ofta anklagande mot mig och jag tar åt mig. Jag har inte varit världens bästa mamma.

Såg att du hade ett samtal om det i tidningen för en tid sedan men har glömt vad du sa.

Har du några tips på vad jag kan göra för att ta mig ur skuldfällan?

”Rådvill terapeut”

Malena: Idén om att föräldrarna ansvarar för hur barnen har det som vuxna bygger berg av skuldkänslor hos alla föräldrar oavsett om vi är psykoterapeuter eller egna företagare.

Men vi har bara barnen till låns som poeten Kabil Gibran säger. När de är vuxna så måste de leva sitt liv, som förälder kan man stötta och finnas till hands, men inte lägga sig i deras val av partner.

Det är inte alltid lätt, ibland måste man bita sig i tungan, undvika att tjata, låta bli att rynka pannan och döma.

Med andra ord måste man acceptera det som är och försöka se att barnen har rätt att göra sina val.

Er relation blir säkert bättre om du klarar av att koncentrera dig på det som förenar er i stället för på det som skiljer er åt.

Hur kan jag få min dotter att skaffa barn?

Jag är en kvinna på 65 år och min sambo har barnbarn.

Min dotter är nu 35 år, men jag har inte sett skymten av några barnbarn. Hon har en pojkvän sen tio år och jag går bara och väntar på att hon ska bli gravid. Men varje gång jag tar upp det med dem blir hon arg och sen hör hon inte av sig på ett tag.

Vad kan jag göra för att få henne på andra tankar?

Mormorslängtan

<rod>Malena</rod>: Det är ju en naturlig längtan så den förstår jag mer än väl. Men lägg dig inte i, det bästa du kan göra är att hålla dig borta från deras sovrum.

Det är upp till henne att välja när och om hon ska ha barn. Det är inte hennes uppgift att göra dig nöjd.

Hon och hennes sambo bestämmer och det enda du kan göra är att glädjas om din önskan går i uppfyllelse.

Publicerad: