”Jag vill skiljas – måste vi ändå gå i parterapi?”

RELATIONER

Relationsexperten svarade på frågor i chatten

Hej säger: Hej Eva! Min kille pratar hela tiden om sin förra tjej. Det var hon som gjorde slut med honom och det känns som om han aldrig riktigt kommit över henne. Jag blir jämförd hela tiden, och ledsen över detta. Vad ska jag göra?

Eva Rusz säger: Stå på dig och be honom sluta, alt be honom skriva ner på sin egen dator alla sina ord/tankar och hålla dem för sig själv. Be honom respektera detta och det tror jag han kan lära sig att göra på sikt om du är ihärdig och håller på din gräns!

Tobbe säger: Hej Eva, Jag har träffat en tjej som mina föräldrar inte tycker så mycket om (hon är yngre än mig, jag är 28 - hon är 19 och hon inte så välutbildad, hoppade av gymnasiet). Vad ska jag göra?

Eva Rusz säger: Låt det vara så ett tag, du är en vuxen man och/men änåd kan föräldrar få tycka och tänka, ta reda på vad de tänker och ta tid på dig att bemöta detta. Du behöver egentligen just nu inte bemöta deras synpunkter, bara säga att du lyssnar och tar in vad de säger. Förmodligen är det oro för dig, deras son att flickan du mött är för ung fortfarande.

anonym säger: Hej!! jag har varit tillsammans med en kille i 1 år och 4 mån nu tom bor vi tillsammans. Ändå är jag hela tiden rädd för att han skall tycka att andra tjejer är mer intressanta än vad jag är.. Hur skall jag tänka? Det är så jobbigt!!!!!!

Eva Rusz säger: En del människor är extra sårbara och känsliga och hamnar i det du gör, svartsjuka och oro. det viktiga är att du tar ett eget ansvar och inte "lever ut" alla din oro mot honom el inom dig själ. Öva dig varje kväll att skriva ner alla fakta du har att han verkligen gillar dig. Läs på, ha en lista i fickan. Dåligt självförtroende kan vara en orsak, jobba med det på sikt. böcker, eller att ofta berömma dig själv för vad du kan och är bra på.

Myran säger: Jag har svårt att träffa killar men har börjat nätdejta. Där har jag fått en del napp men det leder aldrig någon vart. Många killar är bara intresserade av sex. Hur ska man kunna veta vilka som är seriösa???

Eva Rusz säger: Säg tydligt ifrån vad du vill ha med ett ev möte. Betona vad du värdesätter och hör inte av dig till dem som struntar i dina behov. Det finns massor av personer som är seriösa men d}å man nätdjetar behöver man ha lite tålamod och "stå ut" med att de man chattar med osv samtidigt kan ha flera andra chatter samtidigt. Betona hur seriös du är och hur viktigt det är att den du möter har samma intentioner!

sonja säger: Min man och jag har varit gifta i 18 år. De senaste åren har jag inte varit lycklig och har kommit fram till att jag vill skiljas. Det vill dock inte han, och nu vill han gå i parterapi. Är det någon idé? Jag vet ju vad jag vill.

Eva Rusz säger: Ja för er skull och för din mans skull tycker jag det vara bra. Målet i en parterapi kan ni gemensamt diskutera tillsammans med den terapeuten, givetvis har din man sitt mål men det kan ju också hända att du kan komma på andra tankar under samtalets gång. Eller så får din man hjälp att bearbeta och förstå vad som rört sig inom dig. Det är ett respektfullt sätt att avsluta en så lång relation på. Känn dig inte pressad att ställa upp på målet "bli ihop " igen. Lyssna, berätta om dina behov och reflektioner och även hans. Ni kanske kan skiljas som bättre vänner, än om ni avstår terapi.

anonym säger: Hur är det med svartsjuka brukar det gå över eller måste man jobba bort det själv? och i så fall hur?

Eva Rusz säger: Man måste jobba bort den ta ett eget ansvar för den. Stödja sig på fakta, skilja på känslor och "fakta". Inte leva ut sina starka känslor då man "tror" det man känner inombords är sant osv. Ihärdigt arbete brukar komma tillrätta med det.

Michaela säger: I helgen var jag i samma stad som mitt ex bor. Vi har inte hörts på 3 mån sen det tog slut. Jag skickade ett mess o sa att jag var där men han håller på o flyttar så han hade inte tid att träffa mig. Inte ens en kort stund. Så jag var där 1 1/2 dygn och han bara lät det va. Visst är det ett tecken på att han inte alls bryr sig?

Eva Rusz säger: Ja nog verkar det som det!

Ves säger: Hej! Jag har en kompis vars flickvän var otrogen, det var ungefär ett år sedan nu. Han gjorde slut med henne och ville inte ha med henne att göra mer. Men problemet är att hon fortfarande ringer flera gånger i veckan. Vad kan han göra?

Eva Rusz säger: Det beror på vad han själv vill? Man kan förlåta en otrohet, i alla fall kan vissa det. det kan ju vara så att tjejen djupt ångrar sig och vill berätta det för honom? Tala med honom och be honom fundera på vad han själv vill, börja så!

Lasse säger: Min tjej flirtar med andra killar på stan. När jag konfronterar henne om detta så säger hon att det "bara är på skoj" och att jag inte har någon anledning att oroa mig. Vad säger du? Räcker inte uppmärksamheten som hon får av mig eller varför gör hon så här?

Eva Rusz säger: Eftersom det sårar dig och eftersom hon inte verkar ha tagit dina synpunkter på allvar så får ni tillsammans sätta er ner och tala om det igen. Om du har deklararet att du inte gillar det beteendet och blir kränkt av det så bör hon lyssna och ändra sig.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för idag. Chattet blev lite kortare än vanligt vilket helt och hållet var redaktörens fel. Vi chattar igen nästa vecka!

Eva Rusz säger: Tack alla som chattat och velat chatta! Vi hörs nästa vecka igen! Ut i solen då den visar sig vi behöver allt ljus på oss inför den mörka årstiden!

Kramar Eva

aftonbladet.se