Poka ditt span – och adda en vän

Därför gör Facebook oss vuxna till fjortisar på nytt

Foto: Lina Boström Einarsson
som tonåring på nytt Förr träffades vi vid skåpen – nu på Facebook. Den sociala statusen är lika viktig nu som då. Men i stället för 30 vänner vill vi nu ha 300. Alla ska in under ”Friendlist”. Ju fler, desto bättre.

Genom Facebook kan vi enkelt ha kontakt med andra.

Men den populära sajten ger oss också en flashback till tonårstiden: många vänner ger hög status.

Foto: Mats Strand
Som i skolan – fast 20 år senare.

När du slutade högstadiet så trodde du det var sista gången du blev ignorerad av en cool kompis. Vuxna människor ignorerar ju inte varandra. Med sedan kom Facebook.

Plötsligt kan du inte bara bli ignorerad, du kan också ingå i någons entourage (följe) och med hjälp av applikationen Top Friends ranka dina vänner. Om tillräckligt många personer kryssar i dig som en Top Friend får du ett meddelande om att din popularitet ökar. Vad är detta?

”Alla vill vara lite kändis”

– Facebook handlar om att vilja bli sedd. I en tid när alla vill vara lite kändis, vilket vi ser på tv-program som Idol och Top Model, blir Facebook ännu ett redskap för att synas, säger Karin Folkar, leg. KBT-psykolog och PR-konsult.

Kan man jämföra Facebook med riktiga livet vad det gäller det sociala med grupperingar och vänner?

– Ja, det tycker jag. Är man inne eller ute? Det är lika viktigt för människor att bli sedda på Facebook som att bli sedda i vanliga livet. Om jag aldrig ”addade” någon och inte hade några vänner skulle jag säkert verka konstig i längden.

Underhåller vänskapen

Ett skäl att Facebook fungerar så bra är den stress som nästan alla svenskar upplever. Vi hinner inte umgås så mycket som vi vill men vill ändå ha kvar våra vänner.

– Vi kan visa upp oss, bli sedda och samtidigt effektivt underhålla gammal vänskap framför datorn, säger Karin Folkar.

Läsarna: Vi har kommit tillbaka till skolåldern

Hallå där, vad gör DU på Facebook?

Även kändisarna gillar att Facebooka.

Liten ordlista

Kicki Norman