Klamydia i julklapp?

avSusanna Vidlund, Sofia Hadjipetri

RELATIONER

Nu finns könssjukdomarna som gosedjur

Tarmbakterien E-koli, syfilis, klamydia, salmonella, gonorré och herpes är några av de otäckheter som nu även finns som mysiga gosedjur.

Tanken på att få syfilis, gonorré eller klamydia känns inte speciellt lockande.

Men ett företag kom på idén att göra de otäcka sjukdomarna till något mysigt och gulligt – nämligen gosedjur.

Och gosedjuren liknar verklighetens virus och bakterier.

Nu kan man krypa ihop hemma i soffan med en härlig virus- eller bakteriesmitta i famnen. De ovanliga gosedjuren som går under namnet "Giant microbes" är tillverkade av ett företag i Chicago.

– Det är svårt att förstå att en liten sak inne i mig kan göra mig sjuk. Eftersom Giant microbes är så mjuka och gosiga kan de användas för att förklara det hela på ett sätt som inte känns otäckt, har företagets grundare Drew Oliver sagt till Fox News.

Det var hans egna barn som inspirerade Drew Oliver att tillverka de ovanliga gosedjuren.

– Folk tycker de är fantastiska och det blir ett roligt sätt att prata om sådana saker. Det är inte som att titta genom ett mikroskop. Med varje gosedjur kommer en bild på den verkliga mikroben och information om den.

I Sverige säljs gosedjuren av Omm Sthlm och främst till butiker. På sistone har det kommit förfrågningar från privatpersoner och för några tjugolappar kan man exempelvis få hem en Borrelia, Ebola eller Malaria.

– Hjärncell går bäst just nu, säger Ami Wachtmeister som driver Omm Sthlm.

ARTIKELN HANDLAR OM