”I Norge skulle de ha fällts”

RELATIONER

Kvinnojuristen vill följa norrmännen och införa begreppet grov oaktsam våldtäkt

Våldtäktslagen ska utredas – igen.

– Sluta utred och gör som i Norge, säger kvinnojuristen Elvy Wicklund.

Där hade Stureplansprofilerna fällts.

Foto: Vill ha nytt begrepp "I Norge hade Stureplanskvinnan varit grovt våldtagen", säger kvinnojuristen Elvy Wicklund, som vill införa begreppet grov oaktsam våldtäkt även i Sverige.

Hon tycker inte att våldtäktslagen behöver utredas igen.

– Den har lappats och lagats i 45 år. Inför begreppet ”grov oaktsam våldtäkt” i stället. I Norge hade Stureplanskvinnan varit grovt våldtagen, säger Elvy Wicklund.

I Stureplansrättegången i maj slog tingsrätten fast att den nittonåriga kvinna våldtagits. Men rätten valde att fria eftersom männen inte ansågs ha förstått att hon inte ville ha sex.

– En normalt aktsam man borde i den situationen ha varit fullkomligt klar över att det här var något som kvinnan inte ville, och fällts för ”grov oaktsam våldtäkt”.

Fokusera på männen

Nu vill flera socialdemokrater införa begreppet för att lägga bevisbördan på mannen.

– Kvinnan i Stureplansrättegången fick frågor om hur hon låter när hon har sex. Med en lagändring fokuserar man på mannens sexualitet, säger Maryam Yazdanfar, riksdagsledamot(s).

Hon var med under Stureplansrättegången i hovrätten.

– Tjejen uttryckte det bra: ”Ja, vi hade hårt sex tidigare, men den här gången var jag inte med på det.” Hon illustrerar problemet, att man har makt över sin kropp i varje enskild situation.

En nödutgång

”Grov oaktsam våldtäkt” beskrivs som en nödutgång i lagen. Som när man inte kan bevisa uppsåt för mord men däremot kan fälla för vållande till annans död.

Sedan lagändringen i Norge döms var tionde våldtäktsman för grov oaktsamhet.

– Vi ville komma åt fallen när kvinnan faktiskt blivit våldtagen men det är svårt att bevisa mannens uppsåt, säger Ingunn Fossgard, förste statsadvokat i Norge.

”Ett hälsoproblem”

Lagändringen har inte löst alla problem i Norge men man pratar inte längre om att ändra lagen.

I stället vill man förbättra polisutredningarna. Bland annat föreslås tre personer i varje polisdistrikt jobba med sexualbrott.

– Varje våldtäktsoffer blir ett nytt offer i rätten när det inte blir trodd, därför vill alla lösa detta, det är lika mycket ett hälsoproblem, säger Bjørn Christian Soknes, statsåklagare.