Dubbel risk för kvinnor att dö på sjukhus

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommer senare till akuten – behandlas mindre

Kvinnor kommer 27 minuter senare till akuten.

De får mindre akutbehandling och dör oftare i hjärtinfarkt.

Dubbelt så stor risk att dö Risken att dö på sjukhus efter en stor hjärtinfarkt är dubbelt så stor för en kvinna som för en man, visar en studie av Sofia Sederholm Lawesson, doktorand vid Linköpings universitetssjukhus.
Foto: Lasse Hejdenberg
Dubbelt så stor risk att dö Risken att dö på sjukhus efter en stor hjärtinfarkt är dubbelt så stor för en kvinna som för en man, visar en studie av Sofia Sederholm Lawesson, doktorand vid Linköpings universitetssjukhus.

Skillnaderna i hjärtsjukvården mellan män och kvinnor är fortfarande stor.

Ny forskning visar att det tar 27 minuter längre tid innan kvinnorna hamnar på akuten från första symptom.

– Vi vet inte varför kvinnorna kommer in senare till akuten. Det kan vara så att kvinnor fortfarande inte förstått att de kan få infarkt, säger Sofia Sederholm Lawesson, doktorand vid Linköpings Universitetssjukhus.

Dubbelt så stor risk

Hennes studie visar att risken att dö på sjukhus efter en stor hjärtinfarkt är ungefär dubbelt så stor för kvinnor.

En stor del av skillnaden förklaras av att kvinnorna är äldre och sjukare när de drabbas. Medelåldern för hjärtinfarkt var i studien för kvinnor 76 år och för män 70 år. Men även när man justerat för detta är risken för att kvinnorna att dö tjugo procent högre.

– Dödligheten är betydligt högre för kvinnor även ett år efter infarkten. Det förklaras framför allt av åldersskillnaden men skillnad i behandling spelar också en viss roll, säger Sofia Sederholm Lawesson.

Utreds mer sällan

Kvinnorna har mer sällan utretts och fått propplösande behandling än männen.

– Vi måste undersöka vad skillnaderna beror på. Men det är inte säkert att kvinnor alltid ska ha samma behandling som män. Äldre kvinnor får oftare biverkningar av medicinerna och kan få allvarliga blödningar av propplösande behandling.

Forskning från Sahlgrenska i Göteborg bekräftar att kvinnor väntar längre på vård. Elva procent av kvinnorna kommer till akuten inom en timme jämfört med sexton procent av männen.

– Kvinnor tror fortfarande att hjärtinfarkt är mannens sjukdom. De har ofta huvudansvar för hem och familj och vill inte besvära sjukvården i onödan. Många är i den åldern att de menar att ”lite ont” kan man gott stå ut med, säger Elisbeth Perers, överläkare på kardiologen vid Sahlgrenska.

Får vänta 45 minuter

Hennes studie visar att fler kvinnor än män får vänta i 45 minuter eller mer på akuten innan de hamnar på hjärtintensiven.

– Det är allvarligt när inte ens vi inom sjukvården tror att kvinnor kan drabbas av hjärtinfarkt. År 2007 kan faktiskt ingen säga att det beror på att vi inte känner till symptomen.

Väl på hjärtintensiven får dock kvinnor samma vård som män.

Läs mer:

Så drabbar infarkterna:

Jessica Ritzén

Publicerad: