Sonen skrev ett brev: "Jag är bög"

RELATIONER

Håkan Svensson postade ett brev på flygplatsen.

”Mamma och pappa, jag är bög.”

– Jag tänkte på hur ledsna de skulle bli över att inte få några barnbarn, säger han.

Foto: Har öppnat garderobsdörren Det dröjde tills Håkan Svensson hamnade i ett förhållande innan han vågade komma ut för föräldrarna. Han valde att göra det genom att berätta sin hemlighet i ett brev till dem.

När Håkan la brevet i lådan hade det gått över tio år sedan han först märkte att han tittade på killarna i omklädningsrummet efter gymnastiken. Men han hade inte vågat erkänna det.

I dag är Håkan 39 år och en av en rad homosexuella som berättar om hur de kom ut i Anders Öhrmans bok ”Komma ut”.

– Det kändes jobbigt att vara annorlunda och inte passa in. Jag försökte bortförklara mina känslor med puberteten, säger han.

Octavio dök upp

Allt ändrades när skådespelaren och författaren Octavio dök upp.

Paret blev förälskade i Octavios sommarhus på ön Mykonos. Håkan hälsade på i hans villa i Schweiz. Nu skulle han tillbringa två veckor i Octavios femtonrummare i New York. Förhållandet var på allvar. Han kunde inte ljuga för föräldrarna längre.

– Jag åkte hem två gånger för att berätta men fick inte ur mig orden. Det gick inte. Jag tog fram ett brevpapper, satte mig ner och tänkte ”nu eller aldrig”, säger han.

”Blanda er en drink”

– Jag skrev ”det är något jag måste berätta, blanda en drink, sätt er ner och läs detta ihop”. ”Jag är homosexuell.” När jag postat brevet klappade hjärtat. Jag ville gräva ner handen i lådan och ta tillbaka det.

Håkan klev på planet. Föräldrarna fick en chock.

När Håkan återvände från New York åkte han till dem.

– Då kom tårkalaset. Pappa frågade om jag inte tyckte att flickor var fina. De undrade varför jag inte sagt något tidigare. Och de var rädda att jag skulle bli utfryst, säger Håkan.

– Sedan dess har mamma och pappa träffat min pojkvän och firat jul med mina gaykompisar. De gör ingen grej av det.

Vad tyckte de om att du kom ut genom ett brev?

– De säger att det var bra att få något konkret att hålla i. Mamma kunde sätta på kaffet och säga till pappa ”Kom, nu sätter vi oss och läser brevet igen”. De har läst det hur många gånger som helst.

Fyra tips innan du kommer ut

Utdrag ur boken "Komma ut". Berättelser från garderoben" av Anders Öhrman

Jill Sjölund